В.д. директора Р и ТЕ Гацко Максим Скоко: ТЕ Гацко ради стабилно, на депонији довољне количине угља

„Термоелектрана Гацко тренутно ради потпуно стабилно, са великим бројем сати на мрежи. Кључни проблем је ниска доња топлотна вриједност угља, тако да не можемо остварити адекватну снагу, али очекујемо да ће и то бити ријешено у наредном периоду“, потврдио је за Радио гацко в.д. генералног директора Р и ТЕ Гацко Максим Скоко.

Скоко наглашава да је прије три дана почела производња и достављање првих тона угља из поља „Ц“.

„Немамо га у довољним количинама колико би жељели јер је претходних година  био максимално експлоатисан и није се мијешао са угљем из повлатне зоне да би ТЕ стабилније радила. Почетком године у пољу „Ц“ било је 2 милиона воде по метру кубном и током љета та вода је испумпана. Имамо преко 500 хиљада тона откривеног угља што је довољно за рад у зимском периоду. Оно што је тренутно „уско грло“ је транспорт угља. Свјесно смо ушли на повећану откривку док је лијепо вријеме, те је довоз угља био запостављен. Наредних дана појачаћемо активности на транспорту  угља и нема дилеме да ће га бити довољно до наредног ремота“, каже Скоко.

По његовим ријечима уговор о извозу угља у Србију је наслијеђен, а в.д. генералног директора сматра да је он користан и за предузеће и за град јер је свака извезена тона наплаћена адекватном законском накнадом.

Ситуација на почетку године за само предузеће није била најповољнија.

„ Не треба заборавити прилике у којима смо били прије десетак мјесеци: енормне емисије пепела, поплављено поље „Ц“, неразвијен коп у повлатној зони, нуђење неприхватљивих рјешења, а ми смо уз све то успјели да одржимо плате радника“, јасан је Скоко.

Средином године највећи произвођач струје словио је и за највећег загађивача на ширем подрују.

„Тренутна ситуација је много боља. По последњим мјерењима  у протеклих 15 година имамо најбољи квалитет ваздуха. То не значи да је ситуација савршена, али оно што је за Гацко најбитније  је да немамо претјерану емисију честица из димњака ТЕ и сматрам да смо тај проблем санирали. Може доћи до појединачних екцесних ситуација, мада мислим да је вријеме са претјераном емисијом честица иза нас“, рекао је Скоко.

Ниједно радничко право, ни радно мјесто неће бити угрожени у наредном периоду без обзира  на једнострано укудање колективног уговора од стране Електропривреде, обећао је Скоко.

За оптималан рад ТЕ Гацко у наредним годинама нису довољни само ремонти, већ и улагања у производњу и екологију, закључио је Максим Скоко, в.д. генералног директора Р и ТЕ Гацко.

Послушајте тонски запис: