Владан Тепавчевић и Наташа Марковић су учесници НИС олимпијаде у Новом Саду

У суботу  28. маја У Новом Саду одржаће се 9. НИС олимпијада из руског језика у Гимназији “Јован Јовановић Змај” на којој  ће СШЦ „Перо Слијепчевић“ представљати гимназијалци Владан Тепавчевић и Наташа Марковић.

Организатори олимпијаде су Руски центар фонда ”Руски мир” при Гимназији “Ј.Ј.Змај”у Новом Саду,заједно са Славистичким друштвом Србије, уз подршку Компаније НИС а.д., у партнерству са Нижгородским државним универзитетом “Н.И.Лобачевски”,а под покровитељством Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Циљ ове манифестације је промовисање и популаризација руског језика. Из наше школе, већ традиционално, ученици узимају учешће у овој манифестацији. Квалификациони круг одржан је онлајн од 20. до 22 маја.

Из наше школе се за квалификациони круг пријавило се 14 ученика од 1. до 4. разреда гимназије, а ученици-учесници олимпијаде радили су тест из лексике-граматике у 2категорије. Ученици 1. и 2.разреда гимназије радили су другу категорију, док су ученици 3. и 4. разреда гимназије радили трећу категорију, каже њихов ментор, проф. руског Мира Слијепчевић.

Тест је носио 60 бодова, а за пролаз у финале потребно је да се освоји „олимпијска норма”, која је и ове године 40 поена. У финале је из сваке школе позван по један најбоље пласирани ученик усвакој категорији.

Ове године у 2. Категорији  такмичили су се ученици : Јана Антељ-1г2, Огњен Бошковић-1г2, Његош Милидраговић-1г2, Јелена Тепавчевић-1г1, Владан Тепавчевић-1г1, Гојко Дулаћ-1г1, Јана Додер-2г2,Сара Додер-2г2 и Јелена Тепавчевић-2г2,  а највише бодова је имао ученик 1г1, ВладанТепавчевић.

У трећој категорији тест је радило  5 ученика:  Милица Достинић-3г2,  Бојана Радмиловић-3г1, Оља Илић-4г2, Наташа Марковић-4г2  и Миланка Стевановић-4г2, а највише бодова имала је Наташа Марковић-4г2.

Иако је већи број учесника испунио олимпијску норму, према пропозицијама, пролази само ученик из сваке категорије који је имао највише бодова, а то су Владан и Наташа.

Представници СШЦ-а свим ученицима честитају на учешћу и добрим резултатима, а представницима школе желе много успјеха и лијепог дружења у Новом Саду,