„Водовод“Гацко-највећи проблеми дотрајала мрежа и нерегуларна потрошња воде

Годинама уназад у љетњем периоду ситуација у предузећу „Водовод“ у Гацку била је незавидна. Издашност извора „Вратло“, одакле се Гачани снабдијевају водом, није довољна да подмири потребе становништва, а ове године додатни проблем је и дуготрајна суша.

„На самом изворишту Вратло доток воде је у великом паду што је и очекивано. Снабдијевање водом је до сада било уредно, осим када да се радило на санирању кварова којих је у протеклом периоду било доста на дотрајалим дијеловима мреже поготово на степенској линији, али су потрошачи били на вријеме обавијештени“, каже в.д. директорица предизећа „Водовод“ Наташа Андрић.

Одрађен је велики број кварова на главној мрежи што је дало резултате у досадашњем снабдијевању становништва водом, осим због специфичности терена у селу Михољаче.

Уколико се настави сушни период већ наредне седмице почеће рестрикције воде по плану о чему ће потрошачи бити обавијештени.

Андрићева наглашава да су у току активности контроле ненамјенске потрошње воде, а према анализи о потрошњи и фактурисању воде евидентна је огромна нелегална потрошња.

„Због стања у самом предузећу и због цјелокупне ситуације у снабдијевању водом „Водовод“ у ову причу улази веома озбиљно, а на неколико локалитета радници су излазили на терен“, каже Андрићева.

Стање постојеће водоводне мреже је веома лоше у појединим дијеловима, а за озбиљнију реконструкцију потребно је помоћ Општине Гацко о чему је већ било ријечи. Неопходно је да се ангажује лиценцирано правно лице из области водоснабдијевања које ће урадити анализу комплетне постојеће водоводне мреже, као и садашњег стања пројекта „Придворица-Вратло“.

Опширније у разговору: