Vukovi napadaju a gatački lovci se „češljaju“

Da vukovi napadaju stada  ovaca nije nikakva novost ali da napadaju u  sred dana to je činjenica koja zabrinjava gatačke stočare. U posljednjih nekoliko dana vukovi su danju zaklali desetak ovaca na  različitim lokacijama u  selima koja pripadaju  mjesnoj zajednici Stepen.  Krvoločni predatori se kreću u čoporima i osim  što su usmrtili nekoliko grla, desetine su povrijedili i  preživjeće zahvaljujući   intervenciji veterinara.

Stočare brine i činjenica da se vukovi približavaju selima i većina ovaca je nastradala u neposrednoj blizini kuća.

Da li vukovi napadaju stoku u selima zbog nedovoljno divljači u šumi ili su ih ljetošnji požari  na planini Babi  protjerali iz njihovog prirodnog staništa , pitaju se ovdašnji stočari.

Budući da vuk kod nas nije zaštićena vrsta  i može se loviti tokom cijele godine, štete koje nisu male, se ne mogu nadoknaditi.

U Udruženju lovaca „Vranjača“ kažu da nije povećano brojno stanje vukova u lovištu i na dojave stočara o upadima   u stada u   po bijela dana,  ne reaguju.  Kažu da hajke na vukove organizuju isključivo u zimskom periodu. Istini za volju, ni u dosadašnjim hajkama na vuka gatački lovci se ne mogu pohvaliti bogatim ulovom. Inače, Udruženje  lovaca i ribolovaca „Vranjača“ broji oko 150 aktivnih članova  podijeljenih u sedam sekcija.

Za odstrel vuka su predviđene i novčane nagrade u iznosu od  300  maraka za ženku,  odnosno 200 maraka za mužjaka.

Po  svemu sudeći, gatačke lovce će  prije  okupiti  dobar gulaš od divljači nego vukovi koji haraju  našim selima.