Za pola godine TE ostvarila 99% planirane proizvodnje

Rad Termoelektrane Gacko u periodu poslije urađenog redovnog godišnjeg remonta karakteriše visoka stabilnost i pouzdanost.

U ovom periodu blok je proizveo 288 GWh električne energije, što je za 27 GWh više od plana. U istom periodu Termoelektrana je imala jedan neplanski zastoj zbog operativne greške u manipulaciji opremom, potvrdio je za naš radio Borivoje Vujičić, izvršni direktor za poslove proizvodnje  električne  energije i razvoja TE.

Ostvarena proizvodnja u mjesecu junu je 147,39 GWh električne energije, što je za 8,6 GWh manje od plana. Razlog neostvarenja planirane proizvodnje je raspoloživi kvalitet uglja.

Za proizvedenu električnu energiju utrošeno je 245 hiljada i 96 tona gatačkog lignita i za podršku procesa sagorijevanja uglja lošeg kvaliteta utrošeno je 403 tone mazuta. Od početka godine Termoelektrana je proizvela 723 GWh, što je 99% od plana.

Na deponiji se nalazi oko 70 hiljada tona uglja i u silosima 415 tona mazuta.

Rad Termoelektrane u periodu visokih temperatura karakteriše niska snaga na pragu zbog vakuma u kondezatoru, kaže se u informaciji koju nam je dostavio  Vujičić.