Завршени радови на уређењу Трга Саве Владиславића / У току и други капитални радови у градској зони и сеоским срединама

Јуче су, 3. новембра, завршени радови на уређењу Трга Саве Владиславића који су Општину Гацко коштали 520 000 КМ.

Према ријечима начелника за просторно планирање и цивилну заштиту Дарке Унковић гранитним плочама је поплочано 1200 м квадратних платоа испред Храма Свете Тројице, као и главно прилазно степениште и два бочна, у дужини од 380 метара.

„Системом камених каналица ријешене су оборинске воде, а израђена је и камена чесма на јужном прилазу цркви“, каже Унковић.

Извршено је и уређење зида око Трга у дужини од 180 метара, а постављена је и ограда (27 метара). У првој фази уређења је урађено ложиште за бадњаке.

Завршени су и прилази цркви, главни и два бочна, као и приступна рампа за уклањање архитектонских баријера.

Извођач радова је био д.о.о. Антикорозија Гацко.

У надлежном одјељењу кажу да су почели радови на реализацији асфалтирања локалних путева, за шта је из овогодишњег кредитног задужења планирано 870 000КМ. ( Намјенско задужење Општине Гацко у 2022. години износи 1,8 милиона марака.)

Пројекат се одвија у три лота, каже Унковић, а почели су радови по једном лоту (МЗ Надинићи-пут Грачаница-Краварево). Извођачи су ХП Инвестинг и д.о.о. Антикорозија.

Одрађени су и припремни радови за пијацу, за шта ће из буџета бити издвојено 350 000КМ.

Ове године завршена је регулација бујичног потока „Беротина“. Урађено је одвајање фекалне и оборинске канализације (Општина је обезбиједила 165 000КМ, извођач Конструктор инжењеринг Билаћа), а у наредној грађевинској сезони планиран је наставак радова на изградњи модерне саобраћајнице.

Инвеститор наглашава да ће завршетком ових радова бити успостављена саобраћајна веза између улица Солунских добровољаца и Алексе Шантића.

У одјељењу за просторно планирање и цивилну заштиту кажу да су утоку радови на асфалтирању прилаза у Улици Солунских добровољаца.

В.д.начелник одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоје Бољановић је рекао да је буџетом планирано 4 милиона 224 хиљаде и 700КМ за инвестиције у 2022. години, додатно 500 000КМ од Владе РС које ће бити уложене за градњу пијаце (190 000КМ) и реконструкцију гријања у Општини (310 000КМ).

Резервисана средства из буџета 2021. године износе 770 700КМ,  а за капиталне ивестиције из кредита је у прошлој години обезбијеђено 649 000КМ.

Планирано је и асфалтирање Улице Петра Зимоњића, али без ребаланса, на чије се одобрење чека из надлежног министарства, реализација ових планова биће тешка.

Бољановић истиче да је пријеко потребан суфицит у буџету од бар 200 000КМ како би се реализовали сви планирани радови. (Прошлогодишњи суфицит је износио скоро пола милиона марака).

У току је реконструкција водоводне мреже за коју је планирано 200 000КМ, за спомен обиљежја у Брљеву и на Гат-у биће издвојено 40 000КМ.

Санирање мостова и локалног путаФојница-Кокорина коштало је 112 000КМ, док је за опремање Дјечијег вртића издвојено 25 000КМ. За услуге пројектовања и испитивања биће потребно издвојити 154 000КМ, потврдили су у надлежном одјељењу.