Akademija u čast Svetog Save

Himnom Svetom Savi u izvođenju hora Sv. Jelena Anžujska počela je duhovna akademija u čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa u Domu kulture u petak, 26 januara.

U svojoj besedi  protojerej stavrofor Velimir Kovač, sveštenik Prve gatačke parohije je govorio o značaju i simbolici praznika i istakao da narod koji ima Savu ima se na koga ugledati na svom putu ka carstvu Hristovom.

Svetosavska akademija je bila prilika i da se uruče nagrade najboljim osnovcima i srednjoškolcima za postignute uspehe na takmičenjima u godini iza nas.

Pobednica ovogodišnjeg konkursa na temu „Sveti Sava- praštanje i pomirenje“ koji raspisuje SPKD Prosvjeta je Ana Ilić, učenica četvrtog razreda gimnazije. Drugo mesto je pripalo Milici Rončević, a treće Mariji Todorović.

U konkurenciji likovnih radova pristigle su dva rada na zadatu temu, te je žiri odlučio da oba autora -Sandra Divljan i Blagoje Govedarica dobiju prvu nagradu.

U umetničkom delu programa pred punom salom Doma kulture o svom patronu i zaštitniku, Svetom Savi su pričali, recitovali i pevali učenici osnovne i srednje škole.

Organizatori Svetosavske akademije su bili SPKD Prosvjeta i Crkvena opština Gacko.

Opširnije u tonskom prilogu: