U OŠ predstavom o svecu obilježen Savindan

Svečanosti povodom dana posvećenog Svetom Savi, tvorcu srpske duhovnosti, zaštitniku svih škola, održane su u petak i subotu u našem gradu. U petak veče je održana Svetosavska akdemija u Domu kulture, a u subotu 27. januara obilježavanje je počelo svetom liturgijom u Hramu Svete Trojice, kojoj su prisustvovali brojni učenici, nastavnici i profesori. Lomljene slavskog kolača uz molitve sveštenstva obavljeno je u osnovnoj i srednjoj školi.

Poseban program ove godine priredili su osnovci, njih 60 predvodjeni vjeroučiteljima, pripremili su dramski prikaz života Rastka Nemanjića, od djetinjstva do monaštva, uz muzičku podršku članova hora Muzičke škole Sveti Roman Melod i crkvenog hora Sveta Jelena Anžujska. I prelijepa scenografija doprinijela je pozitivnim utiscima velikog broja prisutnih, prosvjetnih radnika, djece i članova njihovih porodica.

Goste je pozdravio i slavu čestitao direktor škole Nikola Milinković, a sveštenik Velimir Kovač je istakao da je ovo značajan dan za djecu, sve škole, a posebno one koje nose ime sveca, kao što je naša osnovna škola.

Vjeroučiteljica Ivana Hrnjez koja je navećim dijelom osmislila program naglasila je da su u u svijetu u kome smo svi pomalo izgubljeni i duhovno i kulturno naša djeca pokazatelj da postoje vjera, ljubav i nada.

Slavska priredba počela je kako i priliči Himnom Svetom Savi, a potom su se redale zdravice, recitacije i pjesme posvećene svecu i našoj vjeri pravoslavnoj, a za gusle se pobrinuo narodni guslar Milorad Ćeklić. Vašoj pažnji preporučujemo snimak sa jedne od najljepših svetosavskih svečanosti održanih u Gacku…