Бољановићи прославили 75 година брака

 Данас када многи  бракови кратко трају, несвакидашњи јубилеј 75 година брака  Зоре и Благоја Бољановићa из Автовца заслужује посебну пажњу. На вјечну љубав су се заклели једно другом  прије 75 година он тада млад учитељ а она наочита  дјевојка из сусједног села Дулића. Вјенчали су се у Автовцу 1948. године. Уз међусобно разумијевање, љубав и повјерење савладали су све животне препреке и изазове.

Кажу да је тајна дуговјечности њиховог брачног живота узајамно поштовање, разумијевање, подршка и љубав.

Живјели су скромно од учитељске плате. Благоје је радио у сеоским школама у Дулићима, Добрељима, Фојници и Кули као и у двије школе у Невесињу. Учитељску каријеру је окончао у школи у Автовцу одласком у пензију. Зора је била узорна домаћица, радила је све кућне послове и подизала дјецу.

 Иако  има 97 година  Благоје је виталан старац, одличног памћења а Зора двије године млађа нарушеног је здравља и везана за постељу.

Ипак, каже да јој је у браку са Благојем било лијепо без обзира на све проблеме  и тешкоће које живот неминовно носи а када би живот могао да крене испочетка опет би бирали једно друго.

Највећу радост им представља њихових шесторо дјеце, дванаесторо унучади и петнаесторо праунучади.

Иако су закорачили у десету деценију кажу да су им године заједничког живота пролетјеле брзо  а како сами рекоше данас су ближи и потребнији једно другом него у првим годинама брака. Живе од скромне учитељске пензије уз помоћ и подршку њихове дјеце.

 Поводом овог ријетког јубилеја, 75 година брака, од братства Бољановића из  Гацка и Билеће  стигла је и слављеничка торта а честитку им је упутио Жарко Бољановић.

Опширније у тонском прилогу: