Манастир Св. Патра Зимоњића прославио Крсну славу

Манастир у Данићима у недјељу 17. септембра је свечано прославио  своју Крсну славу Светог Петра Дабробосанског.

Свету архијерејску литургију у присуству великог броја вјерника је служио владика Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства Епархије.

Подсјећамо,  овог љета Господњег  се навршило и 120 година  хиротоније Св. Петра Зимоњића  у чин архијереја.Најмлађи син војводе Богдана  рођен је 1866. године, 24. јуна и на крштењу добио име Јован.

За 20 година своје духовне управе Митрополијом Дабробосанском  она је доживјела прави препород. Митрополит Петар је био  дубоко одан и крсту и српству и као личност високо цијењен диљем тадашње држве, а добар глас о њему допирао је и широм православног свијета. За свој рад је добио више јавих признања и високих одликовања, као што су ордени  „Светог Саве“ и „Белог орла“, а у децембру 1929. године Његово Величанство Краљ га је одликовао „Карађорђевом звездом“, мимо обичаја када су у питању свештена лица.

 Мученички је пострадао 1941. год. Одмах по успостављању НДХ многи су савјетовали Митрополита да се склони у Србију или Црну Гору. Он је то одбио, изјављујући да би то био „недостојан чин једног пастира који мора остати са, од Бога му повјереним, народом и с њим подијелити све, па и најгора искушења“.

Велики мученик за вјеру Христову и народ свој  православни,  Владика Петар Зимоњић је канонизован од стране Светог Архијерејског Сабора за свештеномученика године 1998, да би двије године након тога био уврштен у ред светитеља СПЦ као Свети Петар Дабробосански.