Burni aplauzi za predstavu „Solunci govore“

Izvođenjem predstave  sinoć u Domu kulture nastavljena je manifestacija „Solunci govore potomci pamte“ kojom se obilježava 100 godina od golgote i vaskrsenja srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, u organizaciji Opštine Gacko i novoosnovane Izvođačke umjetnosti „Kulturix“.

Osnivač „Kulturixa“ je mladi glumac iz Gacka Srđa Bjelogrlić, zahvaljujući kome je predstava „Solunci govore“ koja se nalazi na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu, izvedena u Gacku.

Diplomirani akademski glumci sa banjalučke i beogradske akademije prenijeli su nam potresna svjedočenja preživjelih Solunaca, uz audio i video segmente u kojima smo slušali Ivana Bosiljčića kao regenta Aleksandra Karađorđevića, Miodraga Radovanovića u ulozi crnogorskog kralja Nikole, kao i govor Arčibalda Rajsa koji prenosi Tanasije Uzunović.

Predstavu je režirala gruzijka Cisana Murusidze po motivima dramskog djela Antonija Đurića „Solunci govore“ koja se sinoć obratila publici. Ona je ovu predstavu prvi put režirala 1981. godine.

Glumac Ivan Perković kaže da ova predstava koju izvodi nova postava mladih glumaca i danas pobuđuje veliku pažnju i izaziva jake emocije. Ovo je inače najigranija predstava Narodnog pozorišta ikada, koja je izvedena preko 500 puta, a u novoj postavci oko 100, ističe Perković.

Istoričar iz Novog Sada profesor doktor Milan Micić je rekao da bi se svi trebali sjetiti naših slavnih predaka koji su u Prvom svjetskom ratu izveli nevjerovatan poduhvat, prošli albansku golgotu, a zatim oslobodili zemlju od Austrougarske.

„Mi danas moramo da shvatimo sve te procese sa početka 20. vijeka, veoma je važno razumijevanje srpskog pitanja, srpske države u toku Prvog svjetskog rata, kako bismo na pravi način zakoračili u 21.vijek“, rekao je Milan Nikčević  stručni saradnik za kulturu Opštine Gacko i naglasio da je Gacko tada dalo oko 1000 dobrovoljaca, a ovo je prilika da se sjetimo njih.

Glavni pokrovitelj projekta Karavan časti „Solunci govore potomci pamte“ je Opština Gacko, saradnici su Boračka organizacija i Crkvena opština Gacko, a podršku su dali RiTE, Sinikat RiTE i brojna preduzeća i ugostiteljski objekti iz Gacka i Bileće.

Publika je u punoj sali Doma kulture u više navrata burnim aplauzima pozdravila mlade umjetnike koji su upotpunili ovo lijepo kulturno dešavanje u Gacku. Na kraju se naš mladi glumac Srđa Bjelogrlić zahvalio prisutnima rekavši da Gačanima nikada nije manjkalo hrabosti.

Manifestacija se završava u četvrtak 2. avgusta izložbom  „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“   u 18 časova u Parohijskom domu.