Solunci govore – potomci pamte

Povodom obilježavanja stotinu godina od proboja Solunskog  fronta   i oslobađanja Hercegovine od Austrougarske okupacije,   Opština   Gacko  i Izvođačka umjetnost „Kulturix“ upriličili su manifestaciju pod nazivom „Solunci govore – potomci pamte“.

U petak 27. jula   na spomeniku u Avtovcu je odata počast žrtvama  iz Prvog svjetskog rata .  Služen je  pomen parastos  tridesetšestorici  gatačkih  dobrovoljaca koje su Austrougarske vlasti  objesile  1916. godine  a njihove porodice internirale u logore odakle se većina njih nije ni vratila.

Vijence i cvijeće su položili predstavnici Opštine Gacko, Boračke organizacije Gacko, predstavnici Ri TE Gacko kao i prestavnici Sindikalne organizacije ovog privrednog kolektiva te Veterani 1912 – 1918. godine iz Trebinja.

Prigodno predavanje o srpskim i hercegovačkim dobrovoljcima održao je prof. dr Milan Micić – istoričar iz  Novog  Sada. Program su svojim nastupom upotpunili – etno grupa „Katera“, Mihaela i  Bojana Radmilović i glumac Ivan Perković.

U Domu kulture  večeras u 20 čas i 30 min biće izvedena  predstava „Solunci govore“ sa repertoara Narodnog pozorišta  iz Beograda.

Minifestacija se završava izložbom  „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“ u četvrtak  2.avgusta u 18 časova u Parohijskom domu .