Четврт вијека УГиЕП „Тешан Подруговић“ Гацко обиљежено достојним концертом гусларских великана и етно извођача

Уз вече гусала и епске поезије у препуној сали Дома културе синоћ је обиљежено 25 година од оснивања Удружења гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“ Гацко.

У програму су учествовали гуслари из Црне Горе, Србије и из Удружења домаћина. Наступиле су мушке пјевачке групе: КУД-а „Пива“ Плужине, ГД-а „Жича“ Краљево, ГД-а „Војвода Глигор Милићевић“ Билећа и КУД-а „Сава Владиславић“ Гацко.

Гости вечери су били актуелни савезни првак Максим Војводић, народни гуслари Радован Сукновић и Здравко Кнежевић и Бранка Зечевић, извођач етно пјесама.

Да је двочасовни програм држао пажњу говори и чињеница да је сала остала пуна до краја, а посебне овације добили су млади Војводић и Бранка који су на крају извели заједничку пјесму која је објављена за Видовдан ове године, а зове се „Хиљаду Видовдана“.

Посебне емоције дотакла је пјесма „Вила с Кошара“, као и бројне гусларске и изворне пјесме, и родољубиве и љубавне.

Атмосфера је била пуна емоција, јер су додијељена и подсхумна признања члановима Удружења који више нису са нама: Миодрагу Драгану Бухи, Стевану Хрњезу, Драгану Пушари и Миљану Мирићу, а уручена су њиховој дјеци.

Предсједник слављеничког Удружења Славиша Бејатовић истакао је дуготрајан рад, испуњен успјехом и одличјима(пехари са такмичења), која су синоћ била изложена на бини уз адекватну сценографију, којом су доминирале гусле, а касније и икона богородице, поклон ГД „Жича“.

Испред ГД „Жича“уз гусле се представио Радован Пековић, присутне је поздравио Илија Чабаркапа који је истакао братски однос са Удружењем „Тешан Подруговић“.

Млади умјетници Зечевић и Војводић након концерта подијелили су утиске са нама, рекавши да су се дивно осјећали у Гацку и да су веома задовољни подршком и овацијама које су добили.

Вашој пажњи препоручујемо само одломке ове богате културно-традиционалне вечери коју су подржали бројни спонзори из Републике Српске: Општина Гацко, РиТЕ Гацко, велики број гатачких привредника и угоститеља, Град Источно Сарајево, Општина Источно Сарајево и Општина Модрича.

Кроз програм су на водили гимназијалци Марија Вучић и Огњен Бошковић. Послушајте…