Радници Р и ТЕ Гацко од јутрос у штрајку

Радници Рудника и Термоелектране Гацко ступили су јутрос у штрајк јер на састанку у петак  нису успјели да постигну договор са Управом „ Електропривреде Републике Српске“. Захтјеви Синдиката Р и ТЕ Гацко су били повећање цијене рада са 150 на 170 КМ и измјена чланова Колективног уговора 64 и 67 који се односе на повећање плата оним радницима који имају отежане услове рада на својим радним мјестима.

„Тражимо повећање коефицијената нашим радницима у процесу производње и одржавању. Сматрамо да немамо времена да се створе неки бољи услови и прилике“, истакао је данас пред окупљеним радницима предсједник Синдикалне организације Р и Те Гацко Жељко Тепавчевић.

Тепавчевић је нагласио да колеге из Синдиката и штрајкачког одбора из Угљевика у потпуности подржавају захтјеве радника Р И ТЕ Гацко и од понедељка 28. новембра ступају у штајк до испуњења услова.

„Идемо са 20 % смањења процеса рада, производње и откривке“, рекао је Тепавчевић.

Проблеми у гатачкој фабрици струје су бројни, изричити су радници.

Славенко Аџић, који у производњи ради 23 године, каже да радници стријепе јер су већ више пута изиграни. Сметају му купљене дипломе, сила, пријетња и то што није одвојен рад од нерада.

Условима није задовољан ни Радош Сворцан чије је радно мјесто на транспортним тракама.

Веселин Слијепчевић из Службе за заједничке техничке послове каже да је плата његових колега испод просјека.

Остаје да се види да ли ће у наредним данима Синдикат истрајати у својој намјери да се побољшају услови рада и како ће на њихове захтјеве реаговати Управа Р и ТЕ Гацко и матично предузеће.