Dvadeseti Ćorovićevi susreti

Ćorovićevi susreti  pisaca i istoričara u Gacku i Bileći održaće se od 20.  do 23. septembra.

Naučni skup istoričara, koji se dvadeseti put održava  u Gacku i ove godine će okupiti najznačajnija imena srpske istoriografije. Tema o kojoj će govoriti istoričari  je „Godina 1918. kod Srba i u srpskoj istoriografiji“.Naučni skup će    početi   svečanom akademijom u sali Doma kulture na kojoj će biti uručena nagrada „Vladimir Ćorović“. Stručni žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za životno djelo ove godine dodijeli Jovanki Kalić, redovnom članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. U obrazloženju žirija je istaknuto da je akademik Jovanka Kalić svojim višedecenijskim naučnim radom na polju istorijske nauke dala dragocjen doprinos srpskoj istoriografiji i kulturi i time u potpunosti zaslužila ovo visoko priznanje. Svečanoj akademiji će prethoditi izložba slika sa nedavno održane likovne kolonije „Gacko –Klinje“ a koja će biti upriličena u holu Doma kulture.

Dolazak u Gacko najavili su eminentni istoričari iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske ali i iz Grčke, Rumunije,Bugarske, Austrije, Rusije i Bjelorusije čime ova manifestacija poprima  internacionalni karakter. Pomenućemo samo neke od učesnika Naučnog skupa:akademik Vojislav Maksimović, akademik Zoran Lakić, prof.dr Ivan Čarota (Minsk, Bjelorusija),prof.dr Radivoj Radić, dr  Ana Filimonovna (Moskva, Rusija),prof. dr Milan Micić, prof.dr Goran Vasin, prof. dr Dejan Mikavica, prof.dr Mila Mihailović (Rim, Italija), prof.dr Draga Mastilović, prof.dr Budimir Aleksić…

Osim što će izložiti referate na pomenutu temu,  istoričari će kao i svih godina do sada posjetiti spomen sobu i položiti cvijeće na spomenik palim borcima Otadžbinskog rata u Gacku. Planirana je i posjeta  SŠC „Pero Slijepčević“ kao i istorijski čas u Pridvorici. Promocija „Prosvjetinih“ izdanja će biti upriličena u Parohijskom domu u Danićima.

SPKD „Prosvjeta“ Gacko je  donijelo odluku da se prof. dr Milanu Miciću iz Novog Sada dodijeli specijalna povelja „Vladimir Ćorović“ za knjigu „Amerikanci srpski ratni dobrovoljci iz SAD-a“. Inače, profesor Micić je jedan od najboljih poznavalaca dobrovoljačkih pitanja kod Srba a ova prigodna knjiga je svjetlost dana ugledala na stogodišnjicu završetka Velikog rata.

Organizatori  Ćorovićevih susreta su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“  odbori  Gacko i Bileća a pokrovitelji ove najznačajnije kulturne manifestacije su opštine Gacko i Bileća , Ministarstvo nauke i tehnologije RS, te Ministarstvo civilnih poslova  BiH.