Dvije decenije UGiEP „Tešan Podrugović“ Gacko

U prepunoj sali Doma  kulture sinoć je obilježeno dvadeset godina rada i postojanja  Udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“   Gacko  . Ako bismo u nekoliko riječi pokušali napraviti retrospektivni prikaz  njihovog rada i uspjeha  moglo bi se, bez  da pretjeramo, reći da je ovo jedno od zasigurno najuspješnijih udruženja u pogledu očuvanja  epske duhovnosti  i  muzike  drevnog instrumenta gusala .Vitrine im krase brojna priznanja kako  iz pojedinačnih tako i ekipnih tamičenja  na festivalima guslara.Bili su izvrsni  domaćini i  organizatortori  dva festivala,republičkog i saveznog , njeguju školu gusala  brižljivo čuvajuči  amanet patrijarha Pavla: „Čuvajte djeco ovaj srpski instrument i pjevajte uz njega samo one pjesme koje srpskom rodu dolikuju“.

U programu su nastupili   guslari  našeg udruženja, gosti iz Istočnog Sarajeva i Plužina , ženska i muška  izvorna pjevačka  grupa . O epskoj poeziji i značaju  gusala u srpskoj istoriji  govorili su  profesori  istorije Milan Nikčević, profesor   doktor Budimir Aleksić i rektor cetinjske bogoslovije  Gojko Perović.

Recimo i to da su sinoć uručene zahvalnice  institucijama i pojedincima koji su podržali rad udruženja u protekle dvije  decenije.Pomenućemo  načelnika opštine Milana Radmilovića, načelnika za Privredu finansije i društvene djelatnosti Dragana Papovića, Radio Gacko, Kulturno sportski centar Gacko, Jugoprevoz Gacko i dr..

Više u tonskom prilogu…