Едукативна радионица за произвођаче гатачког кајмака

Данас  је  у сали СО-е Гацко одржана још једна у низу едукативних радионица за произвођаче гатачког кајмака  а у циљу припреме  за заштиту и брендирање овог производа.              

Како је истакла предсједница Удружења Драгана Миловић, Удружење проивођача гатачког кајмака окупља 24 жене заинтересоване за поменути пројекат.“ Данашњу радоницу смо организовали поводом 15. октобра Дана жена на селу“ – рекла је она.

 Проф. др Стоја Јотановић  са Пољопривредног факултета у Бањалуци је рекла да је  циљ данашње радионице увођење у евиденцију и  припрема за сертификацију поријека или географског поријекла  производа.

Доцент доктор Драженко Будимир је одржао  предавање на тему „Мужа и хигијена млијека“ а проф. др Ђорђе Савић је указао на могућу појаву болести маститис , превентиву и начин лијечења.

 Иначе, овај пројекат се реализује у оквиру  Регионалног програма локалне демократије на  Западном  Балкану (РеЛОаД 2) којег финансира Европска  унија ,  имплементира  Развојни програм Уједињених нација (УНДП) а суфинансира  Општина Гацко.

Вриједне домаћице су за госте из Бањалуке припремиле послужење, традиционалне производе из гатачког краја.