Епископ Григорије у чин ђакона рукоположио др Лазара Супића

Руком епископа Диселдорфског и све Њемачке Григорија у манастиру Острог, на празник Светог Василија Острошког у недјељу 12. маја 2024. године, у чин ђакона је рукоположен др Лазар Супић.

Ђакон Лазар Супић је рођен у Гацку 1980. године, гдје је завршио основну школу и гимназију. Електротехнику је дипломирао и магистрирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Истовремено са електротехником студирао је и дипломирао теологију на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Докторске студије нуклеарног инжењерства, уписао је 2009. године на Универзитету у Берклију, а под менторством професора Kаја Фетера и професора Јасмине Вујић, одбранио је докторат из области детекције зрачења на бази Kомптоновог ефекта.

Након докторских студија на Берклију, радио је постдокторска истраживања у Мичигену (Ann Arbor) и Берклију из области детекције зрачења и вјештачке интелигенције. Тренутно се бави истраживањем из области neuromorphic computing and brain-inspired computing, као и примјеном вјештачке интелигенције у области детекције зрачења. Објавио је радове у престижним часописима из наведених области, међу којима су најпрестижнији издавачи за мултидисциплинарне области као Сell Press (секција Patterns) и Nature (секција Machine Intelligence).