Гачани припремају огрев за зиму

Лијепи септембарски дани погодују набавци огрева за предстојећу зиму.У  већини дворишта ових дана могу се видјети  дрва  која овдашњи домаћини већином набављају од продаваца  који их испоручују на адресу  а цијена је од  110  до 120 КМ по метру.За цијепање се плаћа 15 КМ по једном кубном метру.

Уколико се огревно дрво набавља  у Шумском газдинству „Ботин“  Гацко  грађани ће плаћати нешто  скупље у односу на протеклу годину.Како нам је потврдио руководилац Шумског газдинства Зоран Јовановић  огревног дрвета има у довољним количинама  а има и интересовања  грађана за набавку огрева. Кубик прве класе на камионском путу са ПДВ-ом кошта  105,30 КМ, друга класа  је нешто јефтинија и стаје 92,43КМ  такође са ПДВ-ом по  метру кубном.

У малопродаји прва класа кубног метра  кошта 71,37 КМ док је друга класа 57,33КМ.

Јовановић нам је потврдио да је огревно дрво обезбијеђено за овдашње школе и Дом здравља.

Ове  сезоне наши суграђани са нестрпљењем су очекивали вијести када је у питању  набавка угља.

Како нам је потврдио директор Рудника Душан Никчевић у предузећу се надају да ће са испоруком кренути средином наредне седмице. Цијене ће остати на прошлогодишњем нивоу када је за тону лигнита требало извојити 94 КМ са ПДВ-ом. Интересовање за гријање на угаљ је велико, а одговорни раде на томе да буде што бољег квалитета.

За оне који  планирају да се  грију  на пелет рецимо да је ове године нешто јефтинији у односу на прошлу годину и цијена тоне се креће  од 450 до 540 КМ. Није га могуће набавити у Гацку  већ се купује у Фочи, Рогатици или Чајничу.

Према неким незваничним сазнањима  овог љета је не баш занемарљив број домаћинаства  инсталирао климе за гријање, водећи се обећањима одговорних у Републици Српској, да скорог поскупљења струје неће бити.