Gatački pčelari na nuli

Na nivou BiH prinosi meda su ove godine veći, ali u gatačkoj opštini skoro da nije bilo prinosa odnosno meda za vrcanje, kaže predsjednik Udruženja pčelara Gacko Dimitrije Milošević. Pčele su se tokom ljetnog perioda morale i prihranjivati što se nikada do sada nije desilo, naglašava Milošević.

Do ovakve situacije u gatačkim pčelinjacima došlo je zbog loše paše koja je uzrokovana prvo mrazom u aprilu, veoma vjetrovitim danima krajem juna, a zatim i nedostatkom vlage uslijed suše. Dakle, više nepovoljnih vremenskih prilika uticalo je na nevjerovatno loš prinos meda.

Gatačko udruženje je registrovano 2002.godine, a Dimitrije Milošević je njegov predsjednik od 2008. On kaže da se pčelarstvom bavi od 1998.godine, a njegova porodica je uvijek imala pčele i ne pamti ovako lošu godinu. Kakva je situacija govori i činjenica da su se i proizvođači meda iz Gacka za vlastite potrebe morali snalaziti kod kolega iz Bileće i Trebinja.

I na kraju da kažemo da su zbog nedostatka hrane u prirodi i medvjedi pravili štetu našim pčelarima. Ipak, štetu koju je napravio ovaj zakonom zaštićeni „car šume“, moći će da nadoknade. Zahtjevi u opštinu tek pristižu, tako da se još ne zna koliko je medvjed oštetio naše proizvođače meda.

Oni sada već brinu novu brigu- kako da pčele prezime i dočekaju proljeće. Milošević za prehranu savjetuje prerađeni sirup koji se može nabaviti u Bileći i Trebinju.