Izložba slika „Belezi velikih zločina“ u Gacku

Sinoć je u Domu kulture u Gacku otvorena izložba slika „Belezi velikih zločina“ autora Veljka Đurića- Mišina,direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Pozdravnu riječ posjetiocima uputila je slikarka iz Gacka Jelena Glogovac Savić a izložbu je otvorila direktorica Kulturno-sportskog centra  Anđelka Boljanović.Postavku inače čini dvadeset slika eminentnih srpskih umjetnika,a pored slike „Jasenovac“,čuvenog slikara Milića od Mačve,koja  predstavlja stradanje Srba u ustaškoj NDH,posjetioci će moći da vide i djela drugih slikara kao što su Zoran Turkan,Vesna Tartar,Jovan Soldatović,Dragan Ristić…

Zahvaljujući Udruženju veterana Trećeg odreda specijalne policije i Udruženju djece poginulih boraca „Nasljeđe“ ove slike su stigle u Hercegovinu.

„Naš odred ove godine obilježava 25 godina osnivanja i izložba je bila u skoro svim gradovima iz kojih su bili pripadnici naše jedinice.Osnovni cilj izložbe je gajenje kulture sjećanja,da mlađe generacije vide zašto je narod devedesetih godina uzeo oružje u ruke  i zašto se borio, da nam se ne ponove zla iz dvadesetog vijeka“-rekao je Dejan Bodiroga ,predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda specijalne policije.

Saša Pešikan,ispred Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ kaže da je osnovni cilj njihovog udruženja njegovanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata i kulturno-istorijskog nasljeđa srpskog naroda  ,jer kako kaže ,veliki problem je što zaboravljamo svoje heroje a i zločine koji su nam se desili.

„Upravo iz toga razloga smo zajedno sa svojim prijateljima iz Udruženja veterana pokrenuli ovu priču da bi mlađe generacije upoznali sa zločinima prošlog vijeka,ne da bi mrzili već da nam se nikad više ne bi ponovili“-dodao je Pešikan.

Inače postavka će Gačanima na raspolaganju biti još nekih petnaestak dana a nakon toga biće predstavljena bilećkoj publici.