Јавни час „Млади су будућност Гацка“

У СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко одржан је јавни час “Млади су будућност Гацка”. Смјелост да покушају унаприједити положај младих у општини Гацко, показали су ученици IVГ2 вођени идејама ментора проф. Јоване Петковић-Аћимовић. Час је само једна од активности, коју су реализовали ови млади људи у склопу пројекта „Ја грађанин“ из Демократије и људских права.

Циљ часа био је указати на недостатак омладинског активизма и одсуство системске бриге о популацији младих, те покушати пробудити свијест о важности партиципирања младих у процесима креирања мјера јавне политике, као и утицати на представнике локалне власти да системским мјерама побољшају положај младих.

У току часа емитован је кратки филм који указује на проблеме младих у локалним заједницама, те је публика могла чути рецитацију пјесме „Остајте овдје“. Будући да је активизам важно његовати кроз образовни систем и едукацију приказана је и презентација о омладинском активизму. Ученици су кроз хумористичан скеч приказали како је то младост изгледала некад, а како данас и упутили поруке активизма које млади људи треба да слиједе.

Помоћ приликом припреме скеча ученицима је прожила проф. Даринка Иванишевић.Пројектне активности ученика IVГ2 нису везане само за јавни час. У току ове седмице обиљежавају и недјељу младих. Реализовали су сљедеће активности: потписивање петиције за доношење Омладинске политике општине Гацко, спровели су радионицу „Значај омладинског активизма“, посјетили начелника општине и уручили му иницијативу за доношење омладинске политике општине Гацко, припремили су сандуче, које се налази у холу школе, а у које сви млади могу оставити своје поруке са препорукама које мјере треба да укључи омладинска политика, са Центром за социјални рад договорили су хуманитарну акцију за помоћ социјално угроженим породицама њихове општине.

Иницијативу за доношење Омладинске политике планирају уручити и предсједнику СО Гацко, како би се њихова мјера јавне политке нашла на дневном реду Скупштине општине Гацко.