Kopriva-ljekovita od korijena do cvjetova

Kopriva   se ubraja među najljekovitije biljke za koje znamo!

Kada bi ljudi znali kako je ona ljekovita uzgajali bi samo koprive. Kopriva je, počevši od korijena, preko stabljike i listova do cvjetova, ljekovita. Već je  u starom vijeku bila visoko cijenjena.

Ljekovitost

Kopriva je najbolja ljekovita biljka za čišćenje i obnavljanje krvi.

Narodna medicina preporučuje višednevno pijenje čaja od koprive kod oboljenja jetre i žuči, slezene,  čak i kod tumora na slezeni, katara želuca i disajnih organa, kod grčeva i čira na želucu i čira na crijevima, te oboljenja pluća. Kod virusnih i bakterijskih oboljenja također odlično pomaže.

. Kopriva smanjuje osjetljivost za prehlade i pomaže pri kostobolnim i reumatskim oboljenjima.

Dobro djeluje na gušteraču, a čaj od koprive snižava šecer u krvi. Isto tako liječi oboljenja i upale mokraćnih putova te s bolesti prouzročen zastoj mokraće.
Koristite koprivu kao dodatak salati ili je pripremite isto kao i spanać i blitvu….

Kod koprive berete vrškove, znači zadnja 4 lista. Možete to brati tokom cijele godine, jer se vrškovi obnavljaju. U mladim listovima koprive ima dvadeset puta više C vitamina nego u zelenoj salati i dodavanjem nasjeckanih listova obogaćujemo salatu, a da ne štetimo njenom okusu

Čaj

Uzmemo 1 punu  kašiku na 1/4 litre vode, samo oparimo, kratko vrijeme neka odstoji.

Kopriva i kosa…

Posebno korisna za svaku kosu je tinktura od koprive koju svatko sam može pripraviti od korijena koprive izvađenog u proljeće ili ujesen . Svaki dan treba masirati kožu glave.  Uspjeh je očit: nema peruti , kosa je lepršava, gusta i meka, s lijepim sjajem.