Mađari i Hercegovci u knjizi „Poravnanje“

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko u utorak veče, 30.maja u Parohijskom domu, održana je promocija knjige „Poravnanje“ autorke Vladislave Grče iz vojvođanskog Temerina, čije porijeklo vodi od porodice Milinković iz Lipnika kod Gacka.

Osim autorke o djelu su govorili profesorica srpskog jezika Andrea Rajković iz našeg grada i profesor Vujica Ognjenović iz Herceg Novog. Program su upotpunili pjesnik i potpredsjednik gatačke „Prosvjete“ Jovan Delić, koji je između ostalog govorio svoju pjesmu o Pridvorici i i mladi šarmantni guslar i gitarista, a od nedavno i član „Prosvjete“, gimnazijalac Andrej Šojić.

U romanu se prepliću životi mađarskih i hercegovački porodica u Vojvodini, a radnja se dobrim dijelom odvija i u Hercegovini. Mlada profesorica Rajković kaže da su u knjizi naglašeni problemi identiteta glavnih likova.

Zemlja je za ove junake bila sve, istakao je Ognjenović i dodao da radnja romana doseže do 90-ih godina XX vijeka. On kaže da su u romanu opisane tragične sudbine doseljenika u Vojvodinu.

„Djelo koje sam pisala tri godine izražava potrebu da izravnam svoje porijeklo sa mjestom rođenje“- rekla je spisateljica, advokat po profesiji, Vladislava Grče.

U izjavi za Radio Gacko autorka je istakla da joj je ovo poslije temerinske najvažnija promocija. Bilo je to veče lijepe riječi, uz zvuke gitare i gusala, koju su posjetioci slušali sa pažnjom, a kasnije su uživali u razgovoru sa piscem i organizatorima.

Prilog sa promocije emitujemo u rubrici „U carstvu knjige“ u četvrtak 1. juna sa početkom u 13h i 30 min., a možete ga poslušati i na sajtu.

Poravnanje 1 Poravnanje 2 Poravnanje 3 Poravnanje 4