Počinju Trojčindanske svečanosti

Sedmica koja je pred nama  obilovaće brojnim kulturnim i sportskim događajima koji se oraganizuju povodom krsne slave grada i sabornog Hrama Svete Trojice. Pod pokroviteljstvom Opštine Gacko nosioci Trojčindanskih svečanosti su Kulturno sportski centar Gacko i Turistička organizacija naše opštine.

Sportski dio svečanosti počinje večeras uličnim trkama za osnovce. Prvog  juna očekuje nas nastup grupe Krugovi u žitu, na platou ispred Hrama Svete Trojice. Koncert počinje u 21 čas.

U okviru Trojčindanskih svečanaosti su i “Dani košute” tradicionalna manifestacija Turističke organizacije. U petak 2. juna na platou nove crkve od 8 do 14 časova biće upriličena prezentacija domaćih prehrambenih proizvoda, suvenira i ručnih radova.

Istog dana u Domu kulture ljubitelji pozorišta mogu pogledati predstavu “Matičar” u izvođenju mladih glumaca Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Milice Dimitrić, Nikole Janoševića i Darka Kurtovića. Ulaz je besplatan.

Za subotu 3. juna je planirana izložba ikona i slika akademskog slikara Draga Vučića. Svečano otvaranje je u 20 časova u holu Doma kulture.

U nedelju na praznik Svete Trojice obilježavaju se krsna slava grada i sabornog hrama. U osam časova je praznično  jutrenje, a potom slijedi sveta liturgija u novom hramu.

Lomljenje slavskog kolača obaviće se ispred novog hrama  nakon čega  će svečana litija proći gradom do porte starog hrama gdje se priprema bogat kulturno umjetnički program. Povodom slave grada biće uručene plakete i priznanja  đacima generacije.

Organizatori pozivaju građane da svojim prisustvom uveličaju i podrže Trojčindanske svečanosti.