Mladi šahisti Stare Hercegovine pokazali znanje u Gacku

ŠK „Mladost“ u nedjelju  13.oktobra je bio organizator 1. kola Prvenstva Stare Hercegovine za djecu i omladinu do 6 do 18 godina. Takmičenje je održano u SŠC „Pero Slijepčević“, a učestvovalo je 43-je djece iz Ljubinja, Trebinja, Bileće, Nevesinja, Nikšića, Plužina i Gacka.

Djeca su bila radosna, vidno uzbuđenja što se ovo takmičenje održava već drugi put, tako da je sve izvjesnije da će šah zaživjeti i na ovim našim prostorima.

To je bio i cilj organizatora, povećati masovnost ali i kvalitet kada su u pitanju najmlađi šahisti, istakao je jedan od njih Velemir Remetić iz Trebinja.

Sudija na takmičenju Dragan Višnjevac iz Gacka je naglasio da je mnogo lakše suditi djeci nego odraslima jer je ipak opuštenije. On naglašava da je u nekim evropskim zemljama šah uveden kao redovan predmet u školama.

Daleko smo od toga, ali sve su prilike da šah na ovim prostorima ima budućnost.

Rezultati su sledeći:

U kategoriji od 6 do 10 godina najbolji su bili takmičari iz Ljubinja, prvo mjesto zauzeo je Vuk Brborić, na drugom je Andrija Karadeglija, a treće je pripalo Urošu Radiću. U ŠK „Mladost Gacko“ ističu dobar rezultat u ovoj kategoriji svog mladog takmičara Čedomira Košutića, koji tek 20-ak dana igra šah u klubu a na ovom turniru je od 7 partija ostvario četiri pobjede.

Aleksandar Guzina iz Nikšića bio je najbolji u kategoriji od 10 do 14 godina, naš Gačanin Đorđe Pušara zauzeo je drugo mjesto, dok je treći bio Marko Stajić iz Bileće.

U konkurenciji od 14 do 18 godina pobijedio je Nikšićanin Vuk Miletić, inače prvak Crne Gore u svojoj kategoriji, koji je na ovom turniru dobio svih 6 odigranih partija. I drugo mjesto pripalo je takmičaru iz Nikšića Bojanu Kaleziću. Matija Traparić iz Trebinja zauzeo je treću poziciju.

Ovaj put jedan od najboljih mladih šahista iz Gacka Miljan Savić ostao je bez medalje i morao se zadovoljiti 4.mjestom. Utiske sa turnira poslušajte u prilogu ispod…