На Брљеву свечано откривен и освештан споменик попу Радоици Перишићу

Обиљежавање Дана општине и 83. годишњице од првог устанка против фашизма у поробљеној Европи у Другом свјетском рату 6. јуна 2024. године биће упамћено по свечаном откривању и освештању споменика вођи устаника попу Радоици Перишићу као симболу слободе овог краја.

Свечаност је почела у раним јутарњим сатима традиционалним изношењем заставе на брдо Гат, одакле су некада устаници кренули у бој. Литургијом у Цркви Светог Архангела Михаила у Казанцима.

Помен устаницима код споменика на Брљеву служили су свештеници гатачких парохија, уз саслужење пароха који су некада служили у Гацку, предвођени оцем Велимиром Ковачем који се обратио присутнима.

„У овим крајевима бити свештеник често је значило и више од тога, испуњавање оне јеванђељске ријечи да ко положи живот свој за ближње своје да од тога нема ништа више, и он је у једном тренутку морао учинити управо то, окупити своје парохијане и борити се за њихов опстанак“, истакао је Ковач.

Услиједило је откривање бисте попу Радоици, која се налази наспрам споменика устаницима. Српску заставу са споменика скинули су унук попа Перишића Жељко Бајовић, начелник општине Гацко Огњен Милинковић и предсједник СО Рајко Паповић.

Цвијеће на споменик положили су представници Општине Гацко, чланови породице Перишић и његови потомци, Борачка организација Гацко, Удружени равногорски покрет и Удружење „Саборник“ Гацко.

Начелник Милинковић је у обраћању присутнима, поштоваоцима лика и дјела познатог устаника, између осталог рекао да му је велика част што је овај споменик подигнут за његовог мандата и додао да је то веома емотивно доживио.

У име породице обратио се пјесник, професор књижевности Аћим Вишњић који је говорио и своје стихове посвећене чувеном свештенику.

Историјски задатак обавио је професор Будимир Алексић, који је изнио низ чињеница из историје српског народа, говорио о преломним тренуцима у нашој историји, истакавши значај херцеговачких устаника, посебно у Другом свјетском рату, али и кроз цијелу славну прошлост.

Надахнуто је и ове године програм водио проф. Милош Шуковић, док су се за пригодан програм побринули гуслар Ненад Ивковић и чланови КУД-а „Сава Владиславић“ и  „Зеленгора“.

Прославу су увеличали бројни гости из сусједних херцеговачких и црногорских општина, представници привредног и друштвеног живота Гацка и околине, као и бројни гости, становници наше општине, добронамјерни људи који су дошли да се поклоне сенима устаника заслужних за први отпор фашизму у Европи, а то је свакако на понос свим припадницима херцеговачког, црногорског, односно српског народа.

Слиједи извјештај…