Napravljen prvi korak ka brendiranju gatačkog kajmaka

Prva od četiri radionice pripreme proizvođača za proces brendiranja gatačkog kajmaka održana je danas u sali SO Gacko. Okupila je više od 25 učesnica, a organizator, Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka, kaže da će sam proces zaštite proizvoda trajati nekoliko godina. Dragana Milović, predsednica udruženja je istakla da je načinjen prvi korak ka brendiranju.

Učesnice radionice je pozdravio načelnik opštine Ognjen Milinković koji je rekao da će opština Gacko podržati nastojanja da se kajmak nađe na pijedestalu hrane, mestu koje i treba da zauzima.

Stručna znanja o samom procesu brendiranja kajmaka, ali i o propisima o kvalitetu mleka i kako brinuti o zdravlju krava učesnicima su preneli prof. dr Stoja Jotanović, dr Dragan Brenjo, doc. dr Draženko Budimir i prof. dr Đorđe Savić.

Predavanje je pratila i Supić Milena iz Vrbe koja pola veka proizvodi kajmak. Ističe da je za kvalitet proizvoda urednost osnovni preduslov.

Proizvođači kajmaka su apostrofirali da je za povećanje proizvodnje presudan siguran plasman. Od lokalne zajednice očekuju da im u tome i pomogne.

Projekat se realizuje u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD 2) koji finsnira EU, implementira UNDP, a sufinasira Opština Gacko.

Opširnije u tonskom prilogu: