У Гацку одржана изложба и представљена књига „Атанасије-један животопис“

Никада Парохијски дом у Гацку није био у већој тами, а чудесно обасјан свјетлошћу и топлином као синоћ. Нестанак електричне енергије скоро да нико није ни помињао, а велики број наших суграђана дошао је на отварање изложбе фотографија  о владици Атанасију под називом „ Твоје од твојих“, коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил Петровић.

Кроз црно-бијеле фотографије приказан је дио његовог живота довладичанства, други дио се односи на његову хиротонију  а изложене су и бројне фотографије које приказују различите периоде његовог живота, са разним људима, из различитих догађаја и служби.

У наставку вечери  је представљена и књига „Атанасије, један животопис“ коју су приредили епископ западноамерички Максим и Љубиша Чеперковић,  а о књизи су говорили његова духовна дјеца:епископ диселдорфски и њемачки Григорије и свештеник Лазар Манигода, те теолог Андреј Јефтић.

Владика Григорије, који је наслиједио владику Атанасија на трону епископије захумско-херцеговачке и приморске је истакао да када бисмо покушали да опишемо њега као личност, могли бисмо најкраће рећи:посвећен и искрен. Но, на синошњој промоцији владика Григорије је највише пажње посветио његовом односу према Гачанима које је сматрао храбрим, вриједним и слободарским људима.

„Гацко доживљавам и помињем као своје друго мјесто, одмах послије родног, а ми духовна дјеца владике Атанасија смо поносни што смо били дио његовог живота“, истако је свештеник Лазар Манигода чији је животни пут био тијесно повезан са владиком Атанасијем-великим учитељем Православне цркве.

„Ова књига покушава, као и сви животописи и списи о знаменитим људима да нам донекле приближи тајну неког човјека. Вјерујем да смо готово сви овдје имали неко искуство сусрета са владиком Атанасијем и осјетимо  његову тешку руку на својим раменима, али руку која ослобађа од тежине свакодневног живота“, рекао је теолог др Андреј Јефтић.

 Књига, која на 736 страна покрива најважније етапе животног пута блажене успомене епископа Атанасија, ново је издање манастира Тврдоша у издању новоосноване  „Задужбине владике Атанасија“.

Ова промација је , иначе, најзначајнији културни догађај овогодишње манифестације „Културно спортско љето Гацко 2022“, а својим присуством увеличали су га владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, те бројно монаштво и свештенство епархије.

Слиједи тонски прилог: