Ненад Ивковић-трећи пут најбољи гуслар Херцеговине

Наш суграђанин, гуслар Ненад Ивковић, члан  Удружења гуслара и епских пјесника “Тешан Подруговић”, постао је, по трећи пут, најбољи гуслар Херцеговине – побједник 23. Сабора гуслара Херцеговине који је недавно, 16.03. 2024, године одржан у Фочи.

На Сабору је у такмичарском дијелу учествовало двадесет пет гуслара из херцеговачких општина.

Осим што је ова побједа лични успјех Ненада Ивковића она је, такође, и успјех друштва “Тешан Подруговић”, које је деценијама један од носећих стубова очувања епске традиције у Херцеговини, али и на ширем српском етничком простору.

Ненадова побједа је и важан подстрек раду друштва и младим гусларима који у његовој генерацији гуслара виде своје узоре.

У изјави након побједе Ивковић је истакао да је задовољан побједом и обрадован пуном салом и великим бројем младих гусларских нада, које су гарант очувања наше епске традиције.

Ненад каже и да му је ова побједа, на личном плану, драга и значајна, али да је од свега важнија братска љубав оних које гусле окупљају, да је, према томе, такмичарски дио у ствари мање битан, а да је саборовање око исконских вриједности које представљају гусле заправо циљ, сврха и права побједа.

“На нама је да урадимо на личном и колективном плану оно што је до нас како би наредне генерације имале утабану стазу. У Херцеговини ће то, хвала Богу, засигурно тако и да буде јер епски жрвањ у нашем камену никада неће престати да меље”, истиче Ивковић.

Ненадова побједа послала је, тако, још једну лијепу слику о  Гацку.