Промовисан роман Стева Грабовца“Послије забаве“ у Народној библиотеци

У Народној библиотеци у суботу је  организована промоција романа  „Послије забаве“ аутора Стева  Грабовца добитника НИН-ове награде за роман године.Књигу је објавила бањалучка  издавчака кућа „Имприматур.“ Грабовац  у роману „Послије забаве“пише  о страдалој ромској дјеци  током  1992. године  у Босанском броду.

“Грабовац је  први добитник  ове престижне награде  из Републике Српске   за роман  на ијекавици“, рекао је  в.д. директора библиотеке Алексије Гргур напоменувши при том да је његов роман „Мулат албино комарац“прије четири године  био у најужем избору  за НИН-ову награду. Он је овај роман упоредио  са романима Данила Киша  гдје писац  уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине пресјеком једног живота.

Стево Грабовац  је  овом приликом подијелио утиске око неочекиваног  добијања награде нагласивши да књиге не пишемо  ради добијања признања већ  да  књига добије саговорника.Грабовац је рекао да су промоције и дружење са читаоцима најљепши дио овог посла Он је нагласио „да је књига искрено написана  а дотиче се тема  које људи избјегавају  покушавајући да  побјегну од прошлости“.“Ово је роман а не истраживачки рад , јер су заказали они што су били дужни истражити злочин над ромском дјецом и покушај чувања од заборава њиховог страдања“, подвукао је аутор

Грабовац је додао да је велика част  наћи се у друштву  добитника ове награде  као  што су:Меша Селимовић, Данило Киш, Бранко Ћопић и Милош Црњански јер према њима осјећа страхопоштовање. Истако је такође  да сматра да је награда  дошла у право вријеме  јер је сазрео као  писац.

На овогодишњи  конкурс за НИН-ову награду  пристигло је 188 романа и да посјетимо ово је седамдесата  награда београдског недељника.Послушајте тонски прилог…