Ništa od neradne nedelje za trgovce

Gacko se neće pridružiti nizu opština i gradova u kojima su prodavnice zatvorene nedeljom. To je, ukratko, zaključak sa juče održane javne rasprave o radnom vremenu trgovačkih i ugostiteljskih objekata.

Predlog da prodavnice rade od 8 do 13 časova će biti uvršten u dokument koji će se naći pred odbornicima.

Protiv neradne nedelje je bio odbornik SNSD-a Siniša Šuković koji je istakao da je stav kluba odbornika ove stranke da mora da se zaštiti interes preduzetnika i očuvaju radna mesta.

Načelnik odeljenja za privredu, finansije i društvene delatnosti u opštini Gacko Milivoje Boljanović je rekao da je njihov cilj da nađu najbolje rešenje za tri zainteresovane strane po ovom pitanju.

Šta o svemu tome misle radnici u ovom sektoru nismo mogli da čujemo. Naime, niko od njih nije smogao hrabrosti da dođe i zastupa svoje interese što mnogo govori o situaciji u ovoj oblasti za koju, praksa pokazuje, zakon ne važi.

U trgovinama uglavnom rade žene, najčešće su porodiljska odsustva morale da prekidaju posle pola godine i vrate se na radno mesto. Rade često i bez ijednog slobodnog dana, a umesto 40, njihova radna sedmica traje i preko 56 radnih sati. Prekovremeni rad im, takođe, nije plaćen.

Odluka o regulisanju radnog vremena trgovačkih i ugostiteljskih objekata u ovom obliku se prvi put pred odbornicima našla na sednici SO Gacko u oktobru prošle godine kada je povučena na doradu.

Na poslednjoj sednici je nacrt predloga načelno prihvaćen, a konačna verzija bi se, nakon ove javne rasprave, trebala naći na nekom od narednih zasedanja lokanog parlamenta.

Više u tonskom prilogu: