U Gacku održan festival demokratije

Juče je u SŠC „Pero Slijepčević“ u Gacku održan je javni čas demokratije kao deo lokalnog festivala koji promoviše građanski aktivizam.

Učenici su sa svojom mentorkom Jovanom Petković Aćimović pripremili niz aktivnosti kako bi u mestu u kojem žive skrenuli pažnju na značaj građanskog aktivizma i na to šta su uradili i naučili za protekle dve decenije koliko se predmet demokratija i ljudska prava izučava i školi.

Demokratija se u srednjim školama u BiH kao obavezan predmet izučava od 2003. Dok se od školske 2011/12. Održavaju takmičenja „Ja građanin“. Poslednjih godina su naši srednjoškolci skrenuli pažnju na svoj rad, pa su pobednici na regionalnim takmičenjima i učesnici završnih festivala.

Na javnom času su učenice hronološki prerdstavile razvoj predmeta Demokratija i ljudska prava u SŠC „Pero Slijepčević“, profesore koji su ih predavali, najznačajnije projekte i konkretne rezultate, ali i otpore i nerazumevanje na koje su nailazili.

Srednjoškolci su proteklih godina kroz projekte obrađivali razne teme, od problema nataliteta, nepismenosti, bezbednosti mladih u saobraćaju, pa do vršnjačkog nasilja i racionalnog upravljanja otpadom u opštni gacko sa kojim su se ove godine pobednici na regonalnom takmičenju čime su se plasirali na državnu finalnu smotru.

Opširnije u tonskom prilogu: