Обиљежена 31 година од оснивања Гатачке бригаде

Обиљежавање  31 године од оснивања славне Гатачке бригаде почело је  парастосом погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у храму Свете Тројице у Гацку.

Уприличена је и посјета Спомен соби  гдје су прислужене свијеће. У Спомен соби су уписана имена 153 борца  ове бригаде и других формација који су због ратних збивања уточиште нашли у Гацку.

Цвијеће на споменик „Круна гатачким јунацима“ положили су  представници  Борачке  организације Гацка,предсједник БОРС-а,представници Општине Гацко, представници Р и ТЕ Гацко, Одред специјалне бригаде полиције Тебиње, представници Борачких организација и општина Билећа, Требиње и Калиновик, начелник општине Невесиње, Удружење Коњичана, навијачка група „Гробари“, чланови породица погинулих бораца и други грађани Гацка.

 „Осјећамо се поносни што смо били припадници војске која је створила РС“, истако је предсједник предсједништва ОБО-а Радош Вуковић описујући пут славне Гатачке бригаде.

„Слобода у Гацку је скупо плаћена именима уписаним на овај споменик и требали би сваки дан да будемо захвални онима који су у темеље РС уткали своје животе“, рекао је поздрављајући присутне начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

„Слога и јединство су услов из којег је створена Република Српска, а то је услов и да се она сачува. Пред нама су два пута. Један је наставак подјела и раздора, а то је пут пропасти. Други је пут јединства, слободе и толеранције. За опстанак РС морамо изабрати други пут“, нагласио је Радан Остојић, предсједник Борачке организације РС.

 Подсјећамо, славна Гатачка бригада је на први ратни задатак кренула 7. августа, 1992. године. За Републику Српску живот је дао 51 борац ове јединице ВРС која је дјеловала у оквиру Херцеговачког корпуса.

13 гатачких бораца је погинуло у другим јединицама, а 266 их је рањено током ратних дејстава. Кроз Гатачку бригаду је прошло 1 500 бораца, а сваки погинули је посмртно одликован. За ратне и војничке заслуге Гатачка бригада је одликована Медаљом Петра Мркоњића док је 8 гатачких бораца одликовано Медаљом мајора Милана Тепића.

Слиједи тонски прилог: