Odbornici SO Gacko zasjedali po 14. put

Na dnevnom redu četrnaeste redovne sjednice SO Gacko  pred odbornicima našlo se 11 tačaka. Prije izjašnjavanja o samom dnevnom redu direktor preduzeća „Vodovod“ Goran Lučić odbornike je upoznao sa izuzetno teškom situacijom kada je u pitanju vodosnabdijevanje na području naše opštine. Restrikcije traju od početka avgusta, a trenutno su sva sela bez vode kao i pojedina gradska domaćinstva .

Aleksa Zelenović, načelnik Odjeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i civilnu zaštitu dao je više informacija kada je u pitanju trajnije riješenje ovog problema. U toku su radovi na alternativnom izvorištu Pridvorica. Izvođač “Buk promet“ iz Bijeljine od 8. septembra radi intezivno na ovom projektu, a planirano je da radovi traju 15 mjeseci.

Poslije usvojenog dnevnog reda i zapisnika sa predhodne sjednice sa 10 glasova za i 6 protiv usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Gacko i utrošku sredstava budžetske rezerve za prvih šest mjeseci ove godine.

Budžetom  naše opštine za 2018. planirani su ukupni prihodi u iznosu od 9.894.900 KM. Ostvareni su prihodi u istom periodu u iznosu od 6. 247.593 KM ili 63,14 % , rekao je Dragan Papović, načelnik za privredu , finansije i društvene djelatnosti naše opštine.

Prihodi od poreza za 2018. planirani su u iznosu od 4. 196.700 , a do 30. juna  ostvareni su sa 50,94 % u odnosu na planirane, dok su neporeski prihodi  ostvareni u iznosu od 4. 012.850  što je visokih 72,71 odsto od planiranih.

Ovako visoka cifra prihoda je, kako kaže Papović, zbog 1 milion i 92 hiljade KM koji su nenaplaćeni ostali od prošle godine, a isplaćeni su u toku prvih šest mjeseci tekuće godine.

Primjedbe opozicije na bužet opštine Gacko godinama su identične. I danas su naglasili da je budžet potrošački, a da investicija skoro nema. Takođe poručuju da udruženja i sportski kolektivi dobijaju nedovoljno novca i da se iznos ne isplaćuje po utvrđenom redosljedu. Imali su primjedbe i na način prezentacije budžetske rezerve  jer, kako je rečeno, u ovom obliku pokazuje samo koliko smo siromašna opština. Budžet opštine za 2019. mora se planirati drugačije, a amandamani opozicije trebaju biti uvažavani, stav je kluba odbornika SNSD-a.

Odbornici i pozicije i opozicije bili su složni kada je u pitanju Izvještaj o radu OBO Gacko za proteklu godinu. Pomenuti Izvještaj ocjenjen je kao veoma kvalitetan, a više odbornika tražilo je da se zaposle  djeca poginulih boraca koja nemaju zaposlenje.

Predsjednik predsjedništva OBO Slavko Ateljević prioritet je stavio na problem zapošljavanja boračkih kategorija, poboljšanje statusa položaja boraca, te stambeno zbrinavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Ateljević se na sjednici osvrnuo i na saopštenje predsjedništva OBO a tiče se iznenadne i nenajavljene smjene boraca, radnika i zaposlenih u preduzeću R i TE Gacko, te prijetnji o davanjima otkaza.

Poslije pauze,  jednoglasno su usvojeni zaključci:

– da se uredi širi prostor oko spomenika poginulim borcima Gatačke brigade u centru Gacka

– da se do kraja 2018-te godine zaposli svih 14-oro djece poginulih boraca VRS

Odbornici su jednoglasno usvojili i  Izvještaj o radu „Dječijeg vrtića“ i Informacije o stanju  u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja u 2017/2018 godini uz  konstataciju da se broj učenika iz godine u godinu smanjuje i u osnovnoj školi i srednjoškolskom centru.

Prihvaćene su i informacije o stanju javnog reda i mira kao i o stanju u oblasti javnog prevoza u opštini Gacko.

Iz formalnih razloga, do okončanja konkursne procedure, za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad  imenovan je Ranko Mastilović.

Na četrnaestoj redovnoj sjednici riješeno je i nekoliko predmeta iz domena imovinsko-pravnih odnosa, a postavljeno je i jedno odborničko pitanje.