Održan sastanak Međureligijskog veća

U Gacku je danas, na inicijativu Međureligijskog veća u BiH, održan sastanak predstavnika verskih zajednica na kome je osuđena zloupotreba verskih objekata.

Povod je bio incident koji se desio 9. januara kada se grupa mladića iz Gacka, proslavljajući Dan Republike, uputila u povratničko naselje i time uznemirila stanovništvo.

Moramo da kažemo da se ne slažemo sa takvim proslavljanjem praznika, rekao je Velimir Kovač, paroh Prve gatačke parohije istakavši da je svrha sastanaka iskazivanje međusobnog poštovanja i prihvatanja.

Igor Kožemjakin, član MRV u BiH je rekao da je izuzetno zadovoljan tokom sastanka i istakao da je problem u društvu profanizacija sakralnog i sakralizacija profanog.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je naglasio da su zajedno sa Eparhijom ZhiP svih prethodnih godina gradili dijalog i podsticali projekte koji doprinose poverenju, saživotu i izgradnji zajedničkog društva.

Današnji sastanak je uspeo da porazi snage destrukcije i nereda  i u tome leži njegov značaj. Otuda se može reći da je korist ipak veća od učinjene štete rekao je Enes Tanović iz Islamske zajednice.

Komandir policijske stanice Gacko Saša Glušac je rekao da je reakcija policije bila adekvatna, da su identifikovani, a potom i sankcionisani počinioci. Naglasio je da je stanje bezbednosti u opštini na zadovoljavajućem nivou.

Učesnici su nakon sastanka obišli hram Sv. Trojice u centru grada.

Opširnije u tonskom prilogu: