Održan seminar za pčelare

U Gacku je u četvrtak, 8 februara održan stručni seminar za pčelare na kojem su predavači Radivoje Maksimović i Igor Tomašević govorili o prolećnom razvoju i pripremi pčela za pašu kao i o ulozi pčela u oprašivanju voća.

Seminar je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, tačnije Resor za pružanje stručnih usluga, a događaju je prisustvovalo oko 20 pčelara iz naše opštine.

Bila je to prilika da sa jednim od predavača, predsednikom udruženja pčelara RS Radivojem Maksimovićem popričamo o stanju na terenu i o problemima, posebno imajući na umu da je prošla godina bila katastrofalna za ovaj sektor.

Predsednik udruženja pčelara opštine Gacko Dimitrije Milošević  kao i većina drugih pčelara sa područja naše opštine još zbraja štete koje su pčelinjacima i samim pčelama nanele prethodne, izrazito nepovoljne, godine. Zagledani su u vremenske prilike koje nas očekuju, ali ističu i da bi preko potrebna bila podrška opštine i države.

Plan Savetodavne službe koja deluje u okviru Ministarstva poljoprivrede je da, pored Gacka, predavanja održi i u ostalim hercegovačkim opštinama.

Opširnije u prilogu ispod: