Održana 19. redovna sjednica SO Gacko

Na samom početku 19. redovne sjednice SO Gacko bilo je prisutno svih 19 odbornika.Gotovo svi predstavnici opozicije diskutovali su  o predloženom dnevnom redu  a primjedbe su bile identične.

Opozicija je insistirala da se moralo raspravljati o teškom stanju u Javnim preduzećima „Vodovod“ i „Komus“, te da se četvrta tačka –  Izvještaj o stanju životne sredine, prirodnog i kulturnog nasleđa na području opštine Gacko- skine sa dnevnog reda.

Predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević je upoznao prisutne da u preduzećima „Vodovod“ i „Komus“ još nisu održane skupštine akcionara, te da će se iste održati 24. jula i da se tek tada može razgovarati o teškom stanju u ova dva preduzeća.

Pošto nisu dobili potrebnu većinu za izmjenu dnevnog reda svih 9  odbornika  opozicije je  napustilo zasjedanje tako da je rad nastavilo 10 odbornika skupštinske većine.

Oni su najprije,  bez diskusija, usvojili predloženi dnevni red, a potom i Izvještaje o radu radnih tijela: komisije za izbor i imenovanja,  za Statut i propise, vjerska pitanja, ravnopravnost i polove, etičke komisije časti, odbora za zaštitu ljudskih prava, društveni nadzor i predstavnike Savjeta plana,  Savjeta mladih i Savjeta za sport.

Kada je u pitanju provodjenje mjera po Izvještaju Komisije o stanju životne sredine , prirodnog i kulturnog nasleđa na području opštine Gacko Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu opšti je stav da ne bi trebalo dozvoliti da regionalna deponije bude na području naše opštine. Odbornik Vera Tepavčević je istakla da smo propustili šansu da stručni ljudi Medicinskog fakulteta iz Foče urade studiju na temu: “Uticaj rudnika na zdravstveno stanje zaposlenih u kopu“, zbog nesaradnje preduzeća R i TE Gacko.

Odbornici su dali zeleno svjetlo za ovu tačku dnevnog reda , kao i za Izvještaj o stanju sporta u našoj opštini.

Iscrpan Izvještaj o stanju sporta pripremio je viši stručni saradnik za omladinu, sport, porodicu i nevladin sektor Željko Popović.

Popović je ,između ostalog, istakao da sport u Gacku stagnira. Nekada smo imali pet klubova u Premijer ligi BiH, a trenutno se takmiči samo Ženski odbojkaški klub. U međuvremenu su prestala sa radom dva kluba: Karate klub „Terma“ i Ženski košarkaški klub.

Odbornik Miroslav Vuković istakao je da sportski klubovi ne mogu računati na značaniju  pomoć preduzeća R i TE Gacko i rekao da od 690 hiljada maraka, koliko je prošle godine  iznosila dobit Elektroprivrede u Gacko je raspoređeno svega 2 hiljade maraka iako je većina klubova i Udruženja aplicirala za pomenuta sredstva.

Odbornici pozicije su jednoglasno usvojili Informaciju o stanju lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za opštinu Gacko za 2018. godinu kao i Izvještaj o radu Opšte zemljoradničke zadruge za prošlu godinu. Usvojen je i Izvještaj o radu Opštinske boračke organizacije, te izvještaj o radu Opštinske organizacije Crvenog krsta za 2018. godinu. „Zeleno svjetlo“ je dato i Informaciji o broju nezaposlenih lica po kvalifikacionoj strukturi Biroa za zapošljavanje kao i jednom zahtjevu iz domena imovinsko-pravnih odnosa a tiče se eksproprijacije zemljišta. I time je rad opštinskog parlamenta završen pošto odborničkih pitanja nije bilo.