Održana 44. regionalna izložba stoke

44. Regionalna  stočna izložba u Gacku i ove  godine je okupila veliki broj izlagača rasnih grla  – goveda,ovaca, svinja, konja i pasa svih rasa. Izlagači su bili stočari  iz naše i susjednih opština  Hercegovine. Kao i prethodnih godina organizovana je i borba bikova- Gatačka korida. Održavanje stočnih izložbi u Gacku je postalo već tradicija a ovogodišnju je proglasio otvorenom zamjenik  načelnika opštine Radoica Antunović.

 Komisija je imala težak zadatak da odabere  najbolja grla jer  su  farmeri izložili kvalitetnu  i dobro pripremljenu stoku. Kada je govedarstvo u pitanju posebno kvalitenim su ocijenjene priplodne junice iz kategorije sivo gatačko goveče, muzne krave i bikovi  iz  vlastitog uzgoja.

Za razliku od prethodne godine, izložena su brojna stada izuzetno kvalitetnih  ovaca  i jagnjadi  iz rase pramenka i oplemenjena pramenka.

Najviše pažnje posjetilaca je izazvala borba bikova. U kategoriji malih bikova do 700 kg težine pobjednik je bik vlasnika Dragomira Vidačića iz Trebinje a u kategoriji  velikih bikova  pobijedio je bik Slavka Milovića.

Opština Gacko je obezbijedila novčane nagrada za najbolja grla po kategorijama u ukupnom iznosu 13 950 KM. Iz oblasti govedarstva ukupno je dodijeljeno trideset šest nagrada, kada je ovčarstvo u pitanju novčanu nagradu je dobilo osamnaest farmera, iz oblasti konjarstva dodijeljeno je šest nagrada,nagrađeni su i vlasnici tri najbolja psa dok su  vlasnici svinja dobili  sedam nagrada od kojih su dvije otišle u Foču. Inače, većina nagrađenih su farmeri iz  gatačke opštine.

Organizatori 44. Regionalne stočne izložbe su Opština Gacko i Zemljoradnička zadruga Gacko u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.