Održana manifestacija“Dani Patrijarha Pavla“

U Parohijskom domu  u Gacku sinoć je  upriličena kulturno-duhovna  manifestacija „Dani patrijarha Pavla“ , na dan uoči  upokojenja  44.  vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.  Gacko je jedino mjesto u RS koje obilježava deset  godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha, s ciljem da ova manifestacija preraste u tradicionalnu.

Svečanost  je počela prigodnom besjedom protojera stavrofora dr Darka Đoga , profesora na Bogoslovskom fakultetu u Foči. On je istako da vrline  Patrijarha Pavla uvijek možemo živjeti jer je on stajao od najmlađih dana  pred licem Božijim upitan šta je to što čovjek može da učini prolazeći kroz život da bi bio sin i sluga Hristov.

Program su upotpunili recitacijom pjesme „Tetka“ Matije Bećkovića učenik SŠC “Pero Slijepčević“ Ilija Ćorović   kao i hor Muzičke škole „Sveti Roman Melod“ iz Gacka.

Dodijeljene su i nagrade  autorima najuspješnijih literarnih i likovnih radova  pristiglih na konkurs  koji su raspisali organizatori  na temu – O životu i djelu  patrijarha  Pavla,  kao i nagrada  za najljepše rezbareni krst.

U konkurenciji literarnih radova , po mišljenju stručnog žirija nije bilo rada koji bi zaslužio prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je Anđela Prestojević, učenica drugog razreda gimnaziije iz Gacka, dok je trćenagrađeni rad bio učenika Ognjena Boškovića iz OŠ “Sveti Sava“ iz Gacka.

Kada su u pitanju likovni radovi prvo mjesto osvojio je Blagoje Govedarica  – učenik  SŠC, a druga nagrada je pripala Sandri Divljan, dok je trće mjesto pripalo Andrei Doderović, našoj srednjoškolki.

Najljepše rezbareni krst  djelo je ruku studenta Bogoslovskog fakulteta iz Foče Uglješe Skoka, dok je drugo mjesto pripalo Radu Mastiloviću učeniku našeg SŠC.

Organizatori  svečanosti  upriličene u čast omiljenog srpskog pastira  su SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Kulturno-sportski centar Gacko.