Oдржана радионица под називом „Припрема и дегустација традиционалних јела гатачког краја“

Данас је у сали СО Гацко одржана радионица „Припрема и дегустација традиционалних јела гатачког краја“ у организацији Удружења произвођача гатачког кајмака, а у оквиру пројекта „Очувајмо гатачке традиционалне производе“.

Иначе овај пројекат се проводи кроз Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2( ReLOaD2) који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP), уз подршку Општине Гацко.

Данашње теме су биле: значај промоције и презентације традиционалних производа и јела, затим „Он фарм“ очување генетичких ресурса и практични приказ израде традиционалног јела са кајмаком –„Цицваре“.

Предавачи су били доц.др Драженко Будимир, проф.др Ђорђе Савић и проф.др Стоја Јотановић која је данас била и један од главних актера у прављењу цицваре. Професорица објашњава да су управо ове жене најзаслужније за одржање расе гатачког сивог говечета јер оне производе и пласирају коначне производе.

„Производња тих традиционалних производа даје сврху држању и гајењу гатачког говечета“, наглашава професор Савић.

Предсједница Удружења произвођача гатачког кајмака Драгана Миловић каже да реализација пројекта траје 7 мјесеци и да су негдје на пола пута. Она истиче да су произвођачи су показали велико интересовање за све активности, а у наредном периоду планирају израду мини гатачког кувара како би се очувала традиционална гатачка јела.

Крајњи циљ је свакако брендирање гатачког кајмака наглашава Далиборка Грчић која истиче велики ентузијазам ових жена, али и едукативни значај  радионица.

Данас је чланицама Удружења додијељено и 20 шерпи, каблића (за сајамске презентације) и преносних фрижидера, који су обезбијеђени кроз овај пројекат. Више детаља у прилогу….