Одржана свечана сједница СО Гацко

Свечана сједница СО Гацко почела је интонирањем химне Републике Српске, а једина тачка дневног реда био је Приједлог одлуке о додјели општинских признања. Од 19 одборника присутно је било 11.

Након образложења пресједника Комисије за награде и признања Саше Шкиљевића одборници су једногласно усвојили све приједлоге.

Ове године Повеља општине Гацко- „Васиљ Грђић“  додјељује се академику проф. др Алекси Бухи, за допринос у стварању и очувању Републике Српске. Повеља ће бити уручена и Милораду Скоку, некадашњем министру енергетике и индустрије РС, за допринос у стварању и очувању Републике Српске и развоју општине Гацко.

Постхумно Повеља се додјељује и Илији Гузини, за допринос у стварању Радио-телевизије Републике Српске. Овогодишњи добитник је и Удружење добровољних давалаца крви „Гацко“, за хуманост у добровољном давалаштву крви широм Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Допуном дневног реда Повељу – „Васиљ Грђић“ ове године добиће и ЗП РиТЕ Гацко, поводом 40 година производње електричне енергије  и 70 година рада на експлоатацији угља, односно привредни субјект , који је носилац развоја општине Гацко, регије и РС. Ова награда припашће и ЖОК Гацко , због постигнутих изузетних резултата и освојене титуле првака БиХ 2023. године.

Овогодишњи добитници Плакете Свете Тројице су:  Фондација „Свети Вукашин“ за исказану хуманост  и помоћ социјално угроженим категоријама наших грађана,  Милија Стојановић, доктор грађевине- за изузетан успјех у научном раду  из области грађевине, Велимир В. Ивановић, аутор књиге „Дурбин грофа Саве Владиславића“ , којим је освијетлио лик и дјело славног Гачанина, као и Универзална школа спорта „Спартакус“, за изузетну преданост у раду са најмлађим суграђанима, у области спорта и рекреације.

Допуном дневног реда Плакета је додијељена и Удружењу узгајивача гатачког говечета, за допринос у спасавању и заштити наше аутохтоне расе-гатачко говече.

Општинска признања уручиће Начелник општине 4. јуна, када ће бити обиљежена крсна слава општине Гацко и Храма Свете Тројице.

Сједници су присусвовали и директори јавних устванова и предузећа општине Гацко.