Термоелектрана Гацко обиљежила значајне јубилеје

 У колективу Рудник и Термоелектрана Гацко свечано је  обиљежена Крсна слава- празник Св. Ћирила и Методија.  Ове године се обиљежавају два важна јубилеја  – 70 година експлоатације угља и 40 година производње електричне енергиje  у Гацку. Свечаност је почела светом архијерејском литургијом коју је у храму Свете Тројице служио владика ЗХ и П Димитрије.

Након литургије је положено цвијеће на споменик у кругу предузећа, погинулим радницима овог колектива у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.  Цвијеће су положиле делегације Р и ТЕ Гацко, Општине Гацко и општинске Борачке организације.  Помен парастос је служио владика Димитрије уз саслужење свештеника  Гатачке парохије.

Директор Р и ТЕ Гацко Максим Скоко, у обраћању новинарима је указао на проблем прекомјерне емисије чврстих честица и да је овај проблем неопходно рјешавати у што краћем року.

 Генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић је нагласио да је Управа предузећа већ донијела одлуку о набавци постројења за  пречишћавање угља.

„ Дио повшинског копа је под водом па се користи лош угаљ из повлатне зоне који проузрокује прекомјерну емисију чврстих честица“, рекао је Петровић и додао да ће завршетак овог пројекта омогућити безбједан рад постројења.

Други важан пројекат је уградња електрофилтерског постројења на Термоелектрани и према ријечима Петровића за реализацију ових пројеката су потребне двије године.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је новинарима да је за Гацко значајна концесија од више од 5 милиона марака на годишњем нивоу која чини дио општинског буџета као и чињеница да овај колектив запошљава око 1 500 радника из Гацка и доприноси комплетном развоју Гацка и Херцеговине.

У периоду од 2003. до 2006. године генерални директор Р и ТЕ Гацко је био Драгомир Чулић. Он је изразио задовољство што се одржава континуитет рада ТЕ Гацко, посебно нагласивши значај овог предузећа за електроенергетски систем РС.

У сали ТЕ је одржана свечана сједница  и презентован кратак филм о градњи ТЕ Гацко и њеном раду током протеклих 40 година. Додијељене су пригодне награде, плакете и захвалнице бившим и садашњим радницима и руководиоцима као и установама и предузећима која сарађују са овим колективом.

У присуству бројних гостију уприличено је ломљење славског колача.

Подсјећамо, експлоатација угља у гатачком угљеном базену, који се простире на 40 квадратних километара и заузима највећи дио Гатаког поља,  је почела 1953. године а изградња ТЕ Гацко  1974. године. Изграђен је рудник Грачаница капацитета 2.2 милиона тона угља годишње и блок номиналне снаге 300 мегавата.

Први киловат сати електричне енергије из гатачке „фабрике струје“ су потекли 21. марта, 1983.године, када је ТЕ Гацко први пут синхронизована на мрежу. Од тада до данас је произведено 46 милиона 252 хиљаде 965  МWh електричне енергије на прагу, истовремено је утрошено 72 милиона тона угља и 215 хиљада тона мазута.

Рекордну производњу ТЕ Гацко је остварила 2013. године када је произведено 1 733  GWh струје. Иначе, Термоелектрана Гацко произведе годишње око 30 процента електричне енергије у систему ЕРС и запошљава 1 900 радника. Опширније у прилогу: