Održani „Dani Save Vladislavića“ u Gacku

Svečanim defileom kroz centar grada sinoć je počela manifestacija „Dani Save Vladislavića“ koja je nastavljena bogatim kulturno-umjetničkim programom u Domu kulture. Organizatori Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre „Sava Vladislavić“ i Opštinski odbor „Prosvjete“ Gacko izrazili su želju i nadu da ova svečanost koja se održava prvi put u čast najznamenitijem Gačaninu, postane tradicionalna.

Program je upriličen u saradnji sa Koordinacionim savjetom sunarodnika iz Rusije u BiH, a ugostili su i atašea za medije ambasade Ruske federacije Antona Sokolova, koji se obratio biranim riječima o grofu Savi, kako je rekao uspješnom trgovcu, diplomati, jednom od osnivača ruske obavještajne službe.

Publiku su pozdravili  i predsjednica pomenutog savjeta Galina Bokić, zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović, predsjednik OO „Prosvjete“ Radomir Vučković i predsjednik KUD-a „Sava Vladislavić“ Dragutin Papović. Gostovalo je i Kulturno-umjetničko društvo iz Bileće. O životu i djelu grofa Save Vladislavića Raguzinskog govorio je književnik iz Beograda Branko Konatar. Podsjetio nas je da je naš veliki predak rođen u Jaseniku kod Gacka krajem 17. vijeka, a da je svoju briljantnu diplomatsku karijeru izgradio na dvoru ruskog cara Petra Velikog.

Voditelj programa profesor Miloš Šuković je naglasio da je naš veliki pjesnik Jovan Dučić porijeklom iz porodice grofa Vladislavića, o kome je i sam pisao. Naš gradski trg već deceniju nosi ime čovjeka koji je razgraničio dva carstva rusko i kinesko, a krasi ga i njegov spomenik.

Da bi omaž rusko-srpskom prijateljstvu bio potpun dali su svoj veliki doprinos i gosti iz Smedereva KUD „Despot Đurađ“, koji su nastupili sa dvije koreografije, narodni guslari Boško Vujačić, Milorad Ćeklić i Slavko Goranović, djeca iz Ljubinja koja su pjevala ruske pjesme, pjevačka grupa „Sava Vladislavić“ i naravno sve sekcije KUD-a domaćina, koje su se predstavile sa do sada najzanimljivijim i najuigranijim koreografijama.

Prve „Dane Save Vladislavića“ burnim aplauzima ispratila je publika u punoj sali Doma kulture. Generalni pokrovitelj manifestacije bila je Opština Gacko, a sponzori Sindikat RiTE i preduzeća „Termograding“, „Gradnja“,“Auto centar“,“Jugoprevoz“,“Antikorozija“,“Tepa“ i Hotel“Milica“. Medijski pokrovitelji ovog kulturnog dešavanja bili su sajt Opštine Gacko, Herceg TV i Radio Gacko.