Okončana manifestacija „Karavan časti“

 

Zatvarnjem izlozbe  pod nazivom” Albumi sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”  u sali Parohijskog doma sinoć je okončana višednevna  kulturna manifestacija Karavan časti  – Solunci govore potomci pamte. Organizatori ove kulturne manifestacije  koja je imala za cilj da obilježi stotinu godina od golgote I vaskrsenja srpskog naroda , su opština Gacko i  novosnovana  umjetnost  Kulturix   na čijem je čelu  naš mladi glumac  Srđa Bjelogrlić.

Profesor istorije Milan Nikčević je naglasio  je da  smo projektom “Solunci govore  potomci pamte” uspjeli vratiti svijest i duh  srpskog borca, Gačana dobrovoljaca   koji su dali  ogroman  doprinos pobjedi  srpskog oružja  u Prvom svjetskom ratu. Izrazio je  nadu da će Gacko u skorijoj budućnosti  imati  stalnu muzejsku postavku. .

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice svima koji su pomogli da se oživi duh I djelo naših slavnih predaka i da se ispriča  priča o ljudima i njihovim velikim djelima.

Zahvalnice je uručio glumac i idejni  tvorac Kulturixa Srđa Bjelogrlić. Recimo da su pored Opštine projekat pomogli Rudnik i Termolektrana Gacko, Termograding Gacko,  Jugoprevoz Gacko, Radio Gacko , Kulturno sportski centar Gacko,  Opštinska boračka organizacija, privatni preduzetnici  I  ugostitelji  i drugi…Posebna zahvalnost je upućena porodici Tepavčević koja je dozvolila da se najveće priznanje Karađorđeva zvijezda  nađe na ovoj postavci.To je prvi put da je je ovo priznanje napustilo kuću Tepavčevića  – podvukao je Bjelogrlić.