Opština Gacko započela niz projekata

Opština  Gacko planira da u ovoj i narednoj godini realizuje niz kapitalnih projekata koji će biti finansirani iz budžeta  i kreditnog zaduženja u  ukupnom iznosu od oko 8 miliona maraka – kaže načelnik za privredu, finansije i društvene  djelatnosti Dragan Papović. Najznačajniji je projekat vodosnabdijevanja  sa Pridvoričkog vrela  čija realizacija će uslijediti tokom naredne godine  i koštaće oko 3,5 miliona maraka.   Prema riječima Papovića,  sredstva obezbjeđuje Evropska banka dok 15 % finasira lokalna zajednica. Pedeset procenata  otpada na kreditno zaduženje , sa grejs periodom od osam godina, povoljnom kamatnom stopom  i periodom vraćanja od 25 godina. Nepovratna sredstva u ovom projektu će iznositi oko milion maraka.

Radovi asfaltiranja  dionica u ulici Srpskih ratnika ulaze u završnu fazu a u tu svrhu iz opštinskog budžeta je izdvojeno 380  hiljada maraka .  Izvođač je preduzeće  „Nevesinjeputevi“. U planu je i rekonstrukcija i uređenje nekoliko gradskih ulica – Alekse Jakšića, Mitropolita Petra Zimonjića , Milorada Popovića  kao i uređenje   trga Save Vladislavića. Za uređenje gradskog trga   predviđeno je  520 hiljada maraka.

Već su počeli radovi na gradnji spomenika  borcima odbrambeno-otadžbinskog rata a izvođač je preduzeće „Konstruktor inženjering“  Bileća. Vrijednost radova se  procjenjuje na oko 170 hiljada maraka. U toku su i radovi na zgradi stare opštine – zatvaranje otvora i postavljanje stolarije.

Uskoro će uslijediti izrada osamdeset parking  mjesta u Vidovdanskoj ulici kao i  gradnja trotoara od grada ka naselju Voćnjak uz magistralni put M 20.  Nastavlja se, već započeta,  rekonstrukcija  i uređenje seoskih puteva. Za  lokalne puteve je  u  opštinskoj  kase  planirano 850 hiljada maraka.