Ponestaje vode za stoku

Dugotrajan sušni period  i  tropske  temperature tokom  jula i avgusta  donijeli su brojne probleme gatačkim poljoprivrednicima. Osim što je ukos sijena prepolovljen, prinosi žita i ostala biljna proizvodnja značajno smanjena,  aktuelan  problem   u proteklim danima je nedostatak vode za stoku.

Zbog smanjanog  dotoka sa izvorišta  Vratlo sva gatačka sela,  već danima  su isključena sa vodovodne mreže. Pitku vodu imaju samo potrošači u gradu i Avtovcu. Mještani sela  pitku vodu obezbjeđuju cisternama koje dopremaju „Komus“ ili Vatrogasna jedinica. Kako saznajemo u „Vodovodu“ do sada je  90 domaćinstava zatražilo cisterne vode, odnosno, ukupno  su  otpremljene 102 cisterne što znači da  su  pojedina  domaćinstva  već dva puta   zatražila cisternu  vode.Potrošači cisternu od sedam kubika vode plaćaju dvadeset maraka, dok troskove prevoza snosi opština Gacko.Zahtjevi za pitkom vodom u „Vodovod“ stižu svakodnevno.

Lokalna zajednica  je odlučila da pomogne stočarima i na taj način što je angažovala  preduzeća „Komus“ i „Vodovod“  na čišćenju vodopojilišta.

„Situacija nikada nije bila teža  – kaže Goran Starović,  ugledni poljoprivrednik iz gatačkog sela Samobora. Vodu za  farmu krava i stado ovaca  za sada imaju  sa jezera  Klinje  u kanalima nadomak sela.

„Voda sa jezera nam stiže u malim količinama i tu se napaja stoka iz Samobora  i  Lipnika  i ako se sušni period nastavi   neće je biti dovoljno za ovako veliki broj grla – kaže Starović.

Nista bolja situacija nije ni u selima Gareva i Dobrelja  gdje su značajno smanjene količine vode na izvorima….

Predsjednik MZ Stepen Nebojša Avdalović  kaže da su očišćena vodopojilišta u selima ali mnoga od njih presušuju kao i  da su   desetak   cisterni  već otpremili u sela Daniće i Stepen. Većina domaćinstava u ovoj MZ ima čatrnje  i iz njih crpe zalihe vode….

Mještani   Dulića su očistili vodopojilišta i aktivirali podzemne vode  i za sada  imaju dovoljno vode za napajanje stoke. Najteža situacija je na farmama krava gdje su farmeri prinuđeni da plaćaju vodu za napoj krava a na ovako visokim  temperaturama, prema riječima stočara, za jedno grlo je dnevno potrebno oko stotinu litara.

Teška  situacija je i u selima  Gatačke površi gdje su brojni izvori već presušili.

Meteorolozi ne najavljuju  kišne padavine u narednih 10 dana   pa gatački stočari   već strepe da će suša uzeti svoj danak   ako  potraje  ovaj period  sa  tropskim temperaturama.