Помозимо Слободи и Вјери Вукосав за љепшу будућност

Са девет мјесеци изговорају своје прве ријечи и развијају се као и њихови вршњаци. Са 13 мјесеци су проходале, а функционални говор замјењују са неартикулисаним говором. Постепено им се губи контакт очима, не одазивају се на име, а повећава се хиперактивност и раздражљивост. Прва постављена дијагноза са три године живота код девојчица је АДХД.

Дјевојчице су вођене на бројне прегледе, логопедске и дефектолошке третмане, које су родитељи плаћали. Док су вршњаци напредовали, оне су остајале заточене у свом свијету. Један од начина комунакиције са околином, дјевојчице су успоставиле кроз музику. Иако не реагују на име, а често дјелују и одустно, оне умију да отпјевају разне пјесмице до краја. Прије уписа у први разред Слобода и Вјера добијају дијагнозу аутизма.

Због повећане хиперактивности и немогућности да сједе и сарађују са асисентом, како је предвиђено у инклузивној настави, родитељи се одлучују да дјевојчице упишу у школу предвиђену за њихове потребе.

Данас дјевојчице Слобода и Вјера не могу да кажу својим родитељима кад их нешто боли, не могу да им кажу зашто су срећне, зашто тужне или љуте а не могу ни да разумију зашто су неке ствари из околине опасне и забрањене. Због повећане хиперактивности оне захтијевају стални надзор неког од родитеља или стручних људи. Слобода и Вјера су недавно добиле брата, са којим се још увек не играју, али га осјећају и никада га нису повриједиле, нити то желе.

Родитељи вјерују да ће се уз помоћ нових истраживања, функционалном медицином и специјалном лабораторијском дијагностиком доћи до побољшања квалитета живота дјевојчица. Показују интолеранцију на одређену храну, тако да би било неопходно одрадити анализе које би довеле до великог значаја, како би се направила циљана персонализова исхрана и суплементација за оптимизацију организма. Када се овај процес заврши слиједе даље претраге да би се пратило стање да ли су дјевојчице у будућности кандидати за трансплантацију матичним ћелијама.

За почетак лијечења неопходно је сакупити 10.000 евра. Родитељи моле за помоћ све оне који могу да помогну да се прикупе средства и на тај начин омогући дјевојчицама опоравак.

Овим путем позивамо све људе добре воље да помогну близнакињима Слободи и Вјери за љепшу будућност, тако што ће послати СМС са бројем 140 на 2407.
Цијена СМС поруке износи 200 динара. ПДВ се не наплаћује. Могућност слања СМС-а имају корисници МТС, Јетел, А1 и Глобалтел мреже.

Уплате за помоћ у лијечењу могу се извршити и на динарски и девизни рачун корисника и путем E-doniraj интернет плаћањем платним картицама из цијелог свијета, као и преко PayPal-a

ЖИРО РАЧУНИ ЗА УПЛАТУ:

Динарски: 160-6000001631812-09

Девизни: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Фондација хуманост без граница

Извор: Радио Невесиње

https://radionevesinje.com/index.php/vijesti/promo/item/7824-pomozimo-slobodi-i-vjeri-vukosav-za-ljepsu-buducnost