Представљен Правилник о подстицајима у пољопривреди у 2022. години

Данас је у сали СО  гатачким пољопривредницима презентован  Правилник о подстицајима у пољопривреди у 2022. години. Нови Правилник је представио Драган Дрвенџија, виши стручни сарадник у области сточарства, при Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди. У односу на прошлогодишњи Правилник,  није било битнијих промјена када су услови и начин остваривања подстицаја у сточарској производњи у питању. Премија  за млијеко је и даље 25 фенинга  по литру. Треба рећи  да  је  у прошлој години 230 гатачких коопераната мљекари „Пађени“ испоручило  чак 4 милиона 48 хиљада 650 литара млијека.

 Када је у питању дизел гориво пољопривредници имају право на регресирани дизел  у износу 100 литара по хектару а цијена је умањена 50 фенинга по литру.

Премије се могу остварити и у области овчарства и узгоју коза као и у систему крава-теле те узгоју приплодних јуница од најмање 3 грла.

Када је ријеч о  Правилнику  о капиталним улагањима, подстицаји су различити за комерцијална и некомерцијална газдинства. За набавку механизације и улагање у изградњу нових објеката поврат средстава за комерцијална газдинства је 30 процента, за некомерцијална  15 %.

За општине изнад 600 метара надморске висине поврат новца од Агенције за аграрна плаћања је још 10 % за комерцијална, односно 5 % за некомерцијална газдинства.