Приноси сијена премашили очекивања у општини Гацко

Косидба је у пуном јеку у општини Гацко. „Приходи су ове године изузетно високи, а томе су допринијеле интезивне кишне падавине у протеклом периоду“, каже Дарко Марковић, стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, у оквиру надлежног Министарства.

Како истиче Марковић према ријечима пољопривредних произвођача овакви приноси нису забиљежени у последњих  20-ак година. На појединим површинама приноси су  у односу на претходну сезону утростручени.

Самим тим понуда је већа од потражње што је довело до пада цијена балираног сијена. Вриједност бале од око 20 кг прошле сезоне је износила 5 КМ, а цијена је расла како је вријеме одмицало, док овогодишња према процјенама неће прећи 4КМ.

Ипак, то се може третирати као индивидуална рачуница сваког продавца, а која зависи од више фактора, као што су: величина бале, квалитет балираног сијена и удаљеност, односно приступачност имању гдје се сијено налази, наглашава он.

Цијена балирања није варирала, па се по бали наплаћује од 90 фенинга до 1КМ. Већи сточари имају роло-пресе, а бале свјеже траве су тешке 500кг, тако да је цијена балирања 30КМ по бали.

Највећи проблем у текућој сезони јесте полегла трава у нижим предјелима услијед дуготрајних кишних падавина, што је узроковало труљење сијена. Ипак, у глобалу квалитет сијена је на задовољавајућем нивоу, каже Марковић. Више у разговору….

Дарко Марковић о косидби